Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Takarékosság jön az első száz nap után

2002.09.05. 11:02
A száznapos kormányprogram "ajándékcsomagja" után a következő száz nap, és a jövő évi költségvetés egyik alapelve szerint már a takarékosság - nyilatkozta László Csaba pénzügyminiszter a Népszabadság mai számában megjelent interjúban.
Az elmúlt három hónapban kialakult a kormány gazdaságpolitikai stratégiája, aminek alapelve a gazdasági növekedést meghatározó versenyképesség növelése. Ehhez elengedhetetlen a költségvetés hiányának leszorítása és az infláció csökkentése.

László Csaba úgy látja, hogy nincs szükség újabb százmilliárdok szétosztására, mivel kevesebb pénzt vesz majd el a kormány a lakosságtól. Szerinte úgy is hatékonyan tudnak segíteni a lakosságnak, ha nem költenek annyit, mint az első száz napban.

Csökkenő adóterhek, EU-konform árszabályozás

A jövő évi büdzsé csökkenti az átlagos adóterhelési szintet. Mivel a jövő évi költségvetésben főleg a bért érintő terheket mérsékelik majd, a személyi jövedelemadóban zuhanásszerű lesz a tehercsökkentés - állítja László Csaba. A pénzügyminiszter azt ígéri, hogy az adóterhek csökkenése miatt jövőre a bruttó béreknél nagyobb mértékben emelkednek majd a nettó keresetek, így a jövedelmek úgy nőhetnek, hogy az nem lesz megterhelő a vállalkozásoknak.

László Csaba szerint az eva ötlete máris jól vizsgázott, hiszen az ellenzéktől kezdve a sajtón át a szakértőkig mindenki azon aggódik, nehogy elrontsák. A pénzügyi tárcának több kérdésben nincsen még kialakult álláspontja, ám a javaslat még nincs teljesen kész. Négy adóból kell egy újat készíteniük, ennél összetettebb adójog-alkotási feladattal az adóreform, tehát 1986 óta nem találkoztak, ezért talán a tévedés lehetőségét is fenn kell majd tartaniuk maguknak.

A pénzügyminiszter szerint a hatósági árak eddigi művi leszorításával nem járt jól a lakosság sem, mert az érintett cégek kényszerű támogatását az adózók befizetéseiből állta az állam. Most azon dolgoznak, hogy a következő években olyan árszabályozás érvényesüljön, amely egyaránt megfelel az uniós elveknek - vagyis érvényesíti a piacnyitás és a liberalizáció követelményeit - ugyanakkor azonban nem jelenti a lakossági terhek drasztikus növelését. László Csaba abban bízik, hogy az ellenzék a száznapos programhoz hasonlóan jónak tartja és megszavazza a jövő évi költségvetést.