Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Takarékosság jön az első száz nap után

2002.09.05. 11:02
A száznapos kormányprogram "ajándékcsomagja" után a következő száz nap, és a jövő évi költségvetés egyik alapelve szerint már a takarékosság - nyilatkozta László Csaba pénzügyminiszter a Népszabadság mai számában megjelent interjúban.
Az elmúlt három hónapban kialakult a kormány gazdaságpolitikai stratégiája, aminek alapelve a gazdasági növekedést meghatározó versenyképesség növelése. Ehhez elengedhetetlen a költségvetés hiányának leszorítása és az infláció csökkentése.

László Csaba úgy látja, hogy nincs szükség újabb százmilliárdok szétosztására, mivel kevesebb pénzt vesz majd el a kormány a lakosságtól. Szerinte úgy is hatékonyan tudnak segíteni a lakosságnak, ha nem költenek annyit, mint az első száz napban.

Csökkenő adóterhek, EU-konform árszabályozás

A jövő évi büdzsé csökkenti az átlagos adóterhelési szintet. Mivel a jövő évi költségvetésben főleg a bért érintő terheket mérsékelik majd, a személyi jövedelemadóban zuhanásszerű lesz a tehercsökkentés - állítja László Csaba. A pénzügyminiszter azt ígéri, hogy az adóterhek csökkenése miatt jövőre a bruttó béreknél nagyobb mértékben emelkednek majd a nettó keresetek, így a jövedelmek úgy nőhetnek, hogy az nem lesz megterhelő a vállalkozásoknak.

László Csaba szerint az eva ötlete máris jól vizsgázott, hiszen az ellenzéktől kezdve a sajtón át a szakértőkig mindenki azon aggódik, nehogy elrontsák. A pénzügyi tárcának több kérdésben nincsen még kialakult álláspontja, ám a javaslat még nincs teljesen kész. Négy adóból kell egy újat készíteniük, ennél összetettebb adójog-alkotási feladattal az adóreform, tehát 1986 óta nem találkoztak, ezért talán a tévedés lehetőségét is fenn kell majd tartaniuk maguknak.

A pénzügyminiszter szerint a hatósági árak eddigi művi leszorításával nem járt jól a lakosság sem, mert az érintett cégek kényszerű támogatását az adózók befizetéseiből állta az állam. Most azon dolgoznak, hogy a következő években olyan árszabályozás érvényesüljön, amely egyaránt megfelel az uniós elveknek - vagyis érvényesíti a piacnyitás és a liberalizáció követelményeit - ugyanakkor azonban nem jelenti a lakossági terhek drasztikus növelését. László Csaba abban bízik, hogy az ellenzék a száznapos programhoz hasonlóan jónak tartja és megszavazza a jövő évi költségvetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!