Piroska
3 °C
3 °C

Még nem nő az adóügyek elévülési ideje

2002.09.18. 14:32
Nem nő az adóügyek elévülési ideje, mert a pénzügyminiszter nem terjeszti a kormány és az országgyűlés elé azt a javaslatát, amely egységesítené és 5-ről 8 évre emelné az adómegállapítás és -végrehajtás elévülési idejét - mondta Máté Dániel szóvivő az MTI-nek.
A Pénzügyminisztérium szóvivője szerint László Csaba az elmúlt napok szakmai egyeztetésein meggyőződött arról, hogy a vállalkozások, az adótanácsadók és a könyvelőszakma képviselői a rendelkezés eredetileg elképzelt életbe lépéséig nem tudnának felkészülni egy ilyen értelmű jogszabály-módosításra.

"Ezért ezt a javaslatot kiemelte a kormány, illetve az Országgyűlés elé terjesztendő adóügyi törvénycsomagból" - tette hozzá a szóvivő.

A PM nem tett le végleg a tervről

Máté Dániel ugyanakkor hangsúlyozta, a Pénzügyminisztérium nem tett le arról, hogy a jövőben összehangolja az adó megállapításhoz és végrehajtáshoz kapcsolódó jogok elévülési idejét.

A tárca szakmai álláspontja az, hogy az elévülési idők harmonizációjába be kellene vonni a költségvetési támogatások igénybevételének és az adóvisszatérítések elévülési idejének 5-ről 8 évre történő emelését is.

Az egységes 8 éves határidő bevezetése azért is indokolt lenne, mert megegyezne az adócsalás elévülési idejével és a számviteli törvényben előírt iratmegőrzési idővel.

"A pénzügyminiszter ugyanakkor úgy látja, hogy a határidők összehangolását komoly szakmai előkészítésnek és az eredetileg tervezettnél hosszabb felkészülési időnek kell megelőznie" - mondta Máté Dániel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!