Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem nő az adóügyek elévülési ideje

2002.09.18. 14:32
Nem nő az adóügyek elévülési ideje, mert a pénzügyminiszter nem terjeszti a kormány és az országgyűlés elé azt a javaslatát, amely egységesítené és 5-ről 8 évre emelné az adómegállapítás és -végrehajtás elévülési idejét - mondta Máté Dániel szóvivő az MTI-nek.
A Pénzügyminisztérium szóvivője szerint László Csaba az elmúlt napok szakmai egyeztetésein meggyőződött arról, hogy a vállalkozások, az adótanácsadók és a könyvelőszakma képviselői a rendelkezés eredetileg elképzelt életbe lépéséig nem tudnának felkészülni egy ilyen értelmű jogszabály-módosításra.

"Ezért ezt a javaslatot kiemelte a kormány, illetve az Országgyűlés elé terjesztendő adóügyi törvénycsomagból" - tette hozzá a szóvivő.

A PM nem tett le végleg a tervről

Máté Dániel ugyanakkor hangsúlyozta, a Pénzügyminisztérium nem tett le arról, hogy a jövőben összehangolja az adó megállapításhoz és végrehajtáshoz kapcsolódó jogok elévülési idejét.

A tárca szakmai álláspontja az, hogy az elévülési idők harmonizációjába be kellene vonni a költségvetési támogatások igénybevételének és az adóvisszatérítések elévülési idejének 5-ről 8 évre történő emelését is.

Az egységes 8 éves határidő bevezetése azért is indokolt lenne, mert megegyezne az adócsalás elévülési idejével és a számviteli törvényben előírt iratmegőrzési idővel.

"A pénzügyminiszter ugyanakkor úgy látja, hogy a határidők összehangolását komoly szakmai előkészítésnek és az eredetileg tervezettnél hosszabb felkészülési időnek kell megelőznie" - mondta Máté Dániel.