Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Volánbusz-részvényeket és több pénzt akar Pest megye

2006.12.15. 22:05
Több pénzt szeretne az állami költségvetésből a Pest Megyei Önkormányzat, ezért szinte példátlan módon felterjesztést intézett az Országgyűléshez a 2007-es büdzsé módosítására. A megye szeretné azt is, ha a Volánbusz részvényei az önkormányzathoz kerülnének.

A fideszes többségű Pest Megye közgyűlése pénteken határozatot fogadott el arról, hogy javasolja a 2007-es állami költségvetési tervezetének módosítását. A megyei önkormányzat által az Indexhez is eljuttatott közlemény szerint: a "Parlament történetében szinte példátlan felterjesztést az indokolja, hogy a kormány által benyújtott jövő évi költségvetési tervezet, a korábbi években tapasztalt pénzmegvonásnál is sokkal több forrást akar elvonni a megyéktől".

Hárommilliárddal nagyobb lesz a megyei hiány

Az önkormányzat összesen hárommilliárd forinttal magasabb hiánnyal számol jövőre, ha az állami költségvetést mostani formájában elfogadják, minthogy a megye működési kiadásait az eddig 64 százalék helyett immár csak 53 százalékban fedezik az állami normatívák (támogatások). Mindez a megyei önkormányzat működését veszélyezteti, és azt jelenti, hogy több intézményt kell bezárni - folytatódik a kommüniké.

Az önkormányzat közel 70 intézményében dolgozó mintegy 7000 ember sorsáért is felelős, nem kevésbé mindazért az 1 millió 300 ezer emberért, akik a megyében élnek - hangsúlyozza a közlemény. Felszólította a közgyűlés a Pest megyében mandátumot szerzett, illetve ott élő parlamenti képviselőket, hogy támogassák a törvénymódosítási javaslatot.

Több pénzt akar az önkormányzat

A normatív támogatások jelenleg a működéssel kapcsolatos ténylegesen felmerülő kiadások 64 százalékát alig érik el, és a 2007. évi költségvetési törvénytervezetben ez az arány 53 százalékra esik vissza. Pest megye ezért változtatna a megyei önkormányzatoknak járó adó- és illetékbevételek elosztásán, illetve egyéb állami normatívák összegén is.

A Volánbuszból is részesedést akarnak

Szintén döntött a megyei közgyűlés arról, hogy kezdeményezi: kerüljenek térítésmentesen a megyei önkormányzatok tulajdonába a helyi Volán társaságok állami tulajdonrészei. (Vagyis a javaslat nem érintené a munkavállalói részvényhányadot a cégekben.)

Így a Volánbusz Zrt.-ből járó részeket a Pest megyei települési önkormányzatok és Pest Megye Önkormányzata között osztanák szét. A megye magának 49 százalékot akar a Volánbuszból, de ha valamelyik település nem élne a lehetőséggel, akkor a fennmaradó üzletrészekre is igényt tartanának. Azt is szeretné Pest megye, ha az árak megállapítása a jövőben megyei hatáskörbe kerülne.

A Volánbusz Zrt. Pest megyében napi 6500 járattal van jelen. 170 települést szolgál ki a vállalat. A megye 14 településén napi 1000 járatot tart fenn városon belüli közlekedésre. Gödöllőn, Vácott, Szentendrén és Érden több vonalon is helyi járatok közlekednek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!