Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volánbusz-részvényeket és több pénzt akar Pest megye

2006.12.15. 22:05
Több pénzt szeretne az állami költségvetésből a Pest Megyei Önkormányzat, ezért szinte példátlan módon felterjesztést intézett az Országgyűléshez a 2007-es büdzsé módosítására. A megye szeretné azt is, ha a Volánbusz részvényei az önkormányzathoz kerülnének.

A fideszes többségű Pest Megye közgyűlése pénteken határozatot fogadott el arról, hogy javasolja a 2007-es állami költségvetési tervezetének módosítását. A megyei önkormányzat által az Indexhez is eljuttatott közlemény szerint: a "Parlament történetében szinte példátlan felterjesztést az indokolja, hogy a kormány által benyújtott jövő évi költségvetési tervezet, a korábbi években tapasztalt pénzmegvonásnál is sokkal több forrást akar elvonni a megyéktől".

Hárommilliárddal nagyobb lesz a megyei hiány

Az önkormányzat összesen hárommilliárd forinttal magasabb hiánnyal számol jövőre, ha az állami költségvetést mostani formájában elfogadják, minthogy a megye működési kiadásait az eddig 64 százalék helyett immár csak 53 százalékban fedezik az állami normatívák (támogatások). Mindez a megyei önkormányzat működését veszélyezteti, és azt jelenti, hogy több intézményt kell bezárni - folytatódik a kommüniké.

Az önkormányzat közel 70 intézményében dolgozó mintegy 7000 ember sorsáért is felelős, nem kevésbé mindazért az 1 millió 300 ezer emberért, akik a megyében élnek - hangsúlyozza a közlemény. Felszólította a közgyűlés a Pest megyében mandátumot szerzett, illetve ott élő parlamenti képviselőket, hogy támogassák a törvénymódosítási javaslatot.

Több pénzt akar az önkormányzat

A normatív támogatások jelenleg a működéssel kapcsolatos ténylegesen felmerülő kiadások 64 százalékát alig érik el, és a 2007. évi költségvetési törvénytervezetben ez az arány 53 százalékra esik vissza. Pest megye ezért változtatna a megyei önkormányzatoknak járó adó- és illetékbevételek elosztásán, illetve egyéb állami normatívák összegén is.

A Volánbuszból is részesedést akarnak

Szintén döntött a megyei közgyűlés arról, hogy kezdeményezi: kerüljenek térítésmentesen a megyei önkormányzatok tulajdonába a helyi Volán társaságok állami tulajdonrészei. (Vagyis a javaslat nem érintené a munkavállalói részvényhányadot a cégekben.)

Így a Volánbusz Zrt.-ből járó részeket a Pest megyei települési önkormányzatok és Pest Megye Önkormányzata között osztanák szét. A megye magának 49 százalékot akar a Volánbuszból, de ha valamelyik település nem élne a lehetőséggel, akkor a fennmaradó üzletrészekre is igényt tartanának. Azt is szeretné Pest megye, ha az árak megállapítása a jövőben megyei hatáskörbe kerülne.

A Volánbusz Zrt. Pest megyében napi 6500 járattal van jelen. 170 települést szolgál ki a vállalat. A megye 14 településén napi 1000 járatot tart fenn városon belüli közlekedésre. Gödöllőn, Vácott, Szentendrén és Érden több vonalon is helyi járatok közlekednek.