Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A PM 2010-es euróbevezetést javasol

2005.10.13. 12:55
A következő három évben közel ezermilliárd forintos államháztartási kiigazítást kell végrehajtani - mondta Veres János. A Pénzügyminisztérium 2010-es euróbevezetést szeretne, ennek érdekében olyan konvergencia program-javaslatot készít, mely megalapozza ezt.
A Pénzügyminisztérium decemberben olyan konvergencia program-javaslatot készít a kormánynak, amely megalapozza a 2010-es euróbevezetést, erről a kormány dönt - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a Central European Business Centre csütörtöki budapesti konferenciáján.

Kiigazítás

E cél érdekében a következő három évben közel ezermilliárd forintos államháztartási kiigazítást kell végrehajtani, ami nagyrészt a kiadási oldalon, kisebb részben a bevételi oldalon valósulhat meg - felelte egy kérdésre a pénzügyminiszter. Növekedési áldozatok nélkül jövőre csak 4,7 százalékra lehet csökkenteni az idei 6,1 százalékos GDP arányos eredményszemléletű - nyugdíjbefizetésekkel korrigált - államháztartási.

Bár keddi luxemburgi Ecofin ülés után még nem tudható, hogy milyen ajánlást fogalmaz meg az EU Bizottság Magyarországnak a 2006-os költségvetés ügyében, de Veres János úgy gondolja, hogy a benyújtott 1,4 százalékpontos államháztartási hiánycsökkentést tartalmazó költségvetést kellene elfogadnia a parlamentnek. A pénzügyminiszter elmondta az autópálya építéssel kapcsolatos Eurostat elszámolási ajánlás miatti korrekció mellett három tételnél - az áfa-bevételeknél, a nyugdíj kifizetéseknél, és a humán normatíva előirányzat támogatásánál - tér el a tervezettől a 2005. évi költségvetés.

Adópolitika

A 2004. évi Európai Uniós csatlakozás következében 400 milliárd forint áfa tűnt el költségvetés számára, ennek következtében a 2005. évi korrigált áfa-bevételi irányzat is néhány tízmilliárd forinttal kisebb lesz - mondta Veres János. A nyugdíjkifizetésnél az egy százalékos kiegészítés húszmilliárd forintos költségvetési kiadása okozza az eltérést.

A jövő évi adóelképzelésekről Veres János elmondta: az egyszeri egészségügyi hozzájárulás novembertől havi 3450 forintról 1950 forintra csökken, és jövő év novemberétől megszűnik, így 2006-ban 60 milliárd forinttal mérséklődik a vállalkozások terhe illetve ekkora összegről mond le a költségvetés.

A társasági adó mértéke jövőre azoknál a kisvállalkozásoknál csökken 16 százalékról 10 százalékra, amelyeknél az adóalap nem haladja meg az ötmillió forintot - jelezte a pénzügyminiszter. Elképzelhető, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlására módosul az a megkötés, amely szerint csak azok a cégek érvényesíthetik a 10 százalékos adómértéket, amelyeknél az alkalmazottak után legalább a minimálbér kétszerese után fizetnek járulékot és más adókedvezményt nem vesznek igénybe.