József, Bánk
-6 °C
0 °C

Pénz kéne a bankoknak

2008.05.08. 15:46
Az USA-ból indult hitelválság közvetett hatása, hogy nehezebb forrásokhoz jutni a válságban közvetlenül nem érintett, magyar bankoknak is. Az MNB szakértői magyaráznak a Portfolio.hu fórumában.

A likviditás a piacok számára kulcsfontosságú fogalom, ezért a piaci szereplők számára elengedhetetlen ennek ismerete. Jelentősége még inkább felértékelődik egy olyan időszakban, amikor a másodlagos jelzálog piaci folyamatok komoly problémákat hoztak a felszínre, ezáltal megtépázva a pénzügyi piacok likviditását. Ennek következtében a 2008. áprilisában, MNB Szemlében publikált Páles Judit-Varga Lóránt által írt cikk tartalma kimagasló jelentőséggel bír. A témához kapcsolódóan ma az MNB két szakértője a Portfolio.hu fórumában válaszol a feltett kérdésekre.

Az elmúlt bő fél évet tekintve a turbulens időszakokban többször hirtelen csökkent a magyar pénzügyi piacok likviditása, a csökkenés mértéke különösen a 2008. március eleji államkötvénypiaci likviditási problémák időszakában volt számottevő. E periódusokban a likviditáscsökkenés elsősorban a piaci feszesség visszaeséséhez, vagyis a kereskedés költségeinek növekedéséhez kötődött, miközben a piaci forgalom általában nem csökkent jelentősen.