Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

A PM-nek nem tetszik az alternatív kormányprogram

2008.06.05. 20:14
Bizalmas miniszteri utasításra úgy kell a Pénzügyminisztériumban számításokat végezni az Oriens tanácsadó cég által ma, csütörtökön bemutatott gazdasági programról, hogy a tárca megfelelő munícióval állíthassa: a javaslat életképtelen – értesült az Index. A PM cáfolta információnkat, azt ugyanakkor elmondták: ahogy a többi, költségvetést érintő javaslatot, ezt is górcső alá veszik, az máris látszik, hogy a konvergenciaprogramban vállalt hiánypályát százmilliárdos nagyságrenddel térítené el a program.

Nem sokkal az Oriens tanácsadó cég gazdasági programjavaslatának csütörtök délelőtti bejelentése után már el is kezdte vizsgálni a javaslatokat a Pénzügyminisztérium. Az önmagában üdvözlendőnek mondható tényt árnyalja, hogy az Index úgy értesült: bizalmas, felső, miniszteri utasításra a számításokkal mindenképpen ki kell mutatni, hogy a javaslatok nem végrehajthatóak, mivel drasztikusan emelnék a költségvetési hiányt a konvergenciaprogramban vázolt pályához képest.

Ez utóbbi értesülésünket Pichler Ferenc, a tárca szóvivője határozottan cáfolta. Azt ugyanakkor megerősítette: ahogy korábban az MDF adócsomagját vagy a Fidesz áfa-módosítási javaslatait, úgy az Oriens programját is elemzik. A számítások még folynak, a szóvivő szerint azonban az máris látszik: miközben a kormány számára abszolút prioritás a konvergenciaprogram betartása, az abban foglalt hiánypályát az Oriens programja százmilliárdos nagyságrendben lépné túl (a hiányt a GDP százalékában mérjük, egy százalék jelenleg mintegy 250 milliárd forintnak felel meg).

A konvergenciaprogram szerint az idén 4 százalékos hiány a cél, a piaci várakozások azonban már biztosra veszik, hogy ennél alacsonyabb, akár 3,6 százalékos lehet a tényleges deficit. Az idei évre vonatkozóan tehát az elemzők még akár túlszárnyalhatónak is tartják a konvergenciaprogram hiánypályáját, a probléma azonban az, hogy következő két évre viszont már nem hiszik el, hogy lehetséges a további csökkenés. Vojnits Tamás, az Oriens programjának egyik szerzője azt mondta, még a program bemutatását követően: ők pesszimista számításokkal dolgozva mondják azt, hogy 2009-10-ben maradhat a 3,6 százalékos, azaz a piac által jelenleg is várt hiányszint. Az amúgy minden más elemében már megdőlt, és a piac által a következő évekre már a hiány vonatkozásában is felülírt konvergenciaprogram tehát nincs tényleges veszélyben.

Pichler Ferenc ezen túlmenően már most látható kifogásként említette, hogy miközben az Oriens átállna az infációkövető nyugdíjemelésre, a kormány ragaszkodik a jelenlegi, svájci indexáláshoz (e módszer az infláción felül a reálbéremelkedés ütemének felével emeli a nyugdíjakat). Nem fogadja el a PM az adómódosítási javaslatokat sem, mivel azok az alacsonyabb keresetűek helyzetét rontanák, és ez a kormány szerint nem kívánatos.