Gerzson
-3 °C
2 °C

Megszüntetné a Fidesz a PM-et?

2006.04.06. 10:05
Mindkét oldalon formálódnak a tervek a leendő kormányzati struktúrára: a tárcák számát az MSZP és a Fidesz is csökkentené, utóbbi legradikálisabb összevonási elképzelései között szerepel az is, hogy egy gazdasági csúcsminisztériumba olvad a pénzügyi tárca.
Megszűnne önálló tárcaként a Pénzügyminisztérium, beolvadna a csúcstárcának szánt gazdasági minisztériumba, ha a Fidesz kerül kormányra - ez az ellenzéki párt egyik verziója. Döntés majd a választási eredmény ismeretében lesz - tájékoztatták lapunkat a Fidesz politikusai. A tervek szintjén létezik 6-8, illetve 12 minisztériumra szabott kormányzati struktúra is, a legdrasztikusabb tárcacsökkentési elképzelés megvalósításának áldozata lehet a Pénzügyminisztérium. Ekkor a megerősített gazdasági tárca fogadná magába a korábbi pénzügyminisztériumi apparátust.

Önálló költségvetési hivatal

Az éves költségvetést hivatalosan a gazdasági csúcstárca terjesztené a parlament elé, ám egyes információk szerint felállna egy költségvetési hivatal, s az gondozná a büdzsét (lényegében háttérszámításokat végezne, és alternatívákat dolgozna ki). Ám a tervek nem véglegesek: nem tudni, mit foglaljon magában a gazdasági tárca, a fejlesztési ügyek is ide tartozzanak-e, vagy egy külön minisztériumhoz. Ha mégis megmarad az önálló PM, akkor azt várhatón Varga Mihály vezeti majd.

Alkuk döntenek

Hasonló hiányosságokat mutatnak a gazdasági területek összefogása terén a szocialista tervek is. Már eldöntötték: a PM megtartja önállóságát. A kormányzati munka esetleges folytatásaként egyelőre nem esik szó nevekről, nem tudni, Veres János maradna-e miniszter. Az is biztosnak tűnik, hogy megszüntetnék a tárca nélküli miniszteri posztokat, az apparátusok más minisztériumokba olvadnának be. Gyurcsány Ferenc 12 minisztérium tervét vázolta fel, hatékonyabb igazgatás lesz, ám belső vezetői körökben nem esik szó a valódi elképzelésekről. Mindenki tartja magát ahhoz, majd a győzelmi arányok, esetleges koalíciós egyeztetések, politikai alkuk mondják ki a végső szót a kormányzati struktúrára és a miniszterek személyére is. Így nem döntötték el azt sem, melyik tárca legyen csúcsminisztérium, és mitől váljék azzá. Nyitott az is, hogy miniszter vezesse-e majd a Miniszterelnöki Hivatalt, vagy térjenek vissza a közigazgatási államtitkári vezetéshez.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft