Géza
-12 °C
-4 °C

200 milliárdba kerül az Elkúrtuk botrány

2006.10.19. 17:34
Negatívan befolyásolták a politikai stabilitásról alkotott képet az elmúlt hetek eseményei, ezért a a befektetők nagyobb hozamokat várnak az állampapírpiacon - közölte a PM. A tárca szerint az utcai zavargásokat is magába foglaló események 200 milliárd forinttal növelték négy éves távlatban a kamatkiadásokat.

"A konvergencia programban feltételezettekhez képest kedvezőtlenebbé vált a prognózis a kamatkiadások területén. Az elfogadott konvergencia program pozitív hatásait jelentősen csökkentette, hogy az elmúlt hetekben olyan események történtek, amelyek Magyarország eddigi politikai stabilitásáról kialakult képet negatívan befolyásolták. Esetenként utcai zavargásokra is sor került. Ezek az események növelték a befektetők hozamelvárásait az állampapírpiacon. A fentiek hatására a következő négy évben összesen több mint 200 milliárd forinttal növekednek az államháztartás kamatkiadásai, ami jelentősen szűkíti az elosztható forrásokat más területeken" - áll a Pénzügyminisztérium által csütörtökön kiadott, a jövő évi költségvetés kereteit bemutató tájékozatóban.

Egy évvel emelnék a nyugdíjkorhatárt

A fenti megállapításon túlmenően az anyag nem tartalmaz újdonságot: a PM ismét leszögezi, hogy a következő évek költségvetéseinek a konvergenciaprogram ad keretet. A programidőszak két szakaszra osztható: 2006-2009 a gyors költségvetési konszolidáció évei, ami alatt végbemegy az államháztartási hiány gyors csökkentése, az államadósság növekedésének megállítása, majd mérséklése, a strukturális reformok elindítása. 2009-től az egyensúly megszilárdításának évei következnek, folytatódik a hiány és az államadósság további, fokozatos csökkentése.

Az anyag kitér a már bejelentett egészségügyi reform törvényekre, és foglalkozik az egyelőre csak terv szinten létező nyugdíjreformmal is: ennek egyik eleme az előrehozott öregségi nyugdíjazás korhatárának egy évvel történő felemelése, illetve a korhatár alatti nyugellátások keresőtevékenység esetén való szüneteltetése lenne.