Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lebontanák a panelházak egy részét

2005.08.02. 08:33
Átalakítanák a Fészekrakó programot, a Nemzeti Lakásügyi Tanácsadó Testület a használt lakások vásárlásához kedvezményesen felvehető hitel maximumát 7-8 vagy akár 9 millió forintra emelné.

Hamarosan elkészíti javaslatait a már megtett és a még csak tervezett otthonteremtési lépésekkel kapcsolatban a Nemzeti Lakásügyi Tanácsadó Testület (NLTT). Kolber István, a területért felelős tárca nélküli miniszter július közepén kérte fel erre a szervezetet. A testület elnöke, Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere, korábbi lakásügyi kormánymegbízott elmondta: alapjaiban jónak tartják a változtatások irányát, ám több ponton is fenntartásaik vannak. A testület, amely a lakásügyben érintett szinte valamennyi szereplőt összefogja a nagycsaládosok egyesületétől a különböző építőipari cégekig, sorra vette a már beharangozott lépéseket, s mindről megküldik ajánlásaikat a miniszternek.

Megkötések a szocpolnál

A Fészekrakó programot jó kezdeményezésnek tartják, de javasolják a jogosultak felső korhatárának felemelését. Ugyancsak fontosnak vélik, hogy a használt lakások vásárlásához kedvezményesen felvehető hitel maximumát 7-8 vagy akár 9 millió forintra emeljék. A rendkívül népszerű fél szocpolnál viszont megkötést indítványoznak: a visszaélések megakadályozására szerintük csak a komfortos lakások vásárlóit illesse meg ez az állami támogatás.

A panelrekonstrukciós program fontos eleme a lakáspolitikának, ám nem feltétlenül értenek egyet a testület tagjai azzal az eddig már meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott elképzeléssel, hogy előnyt kell adni az egyedi fűtésszabályozás kialakításának. Ezzel szemben a komplexebb megoldásoknak kellene prioritást kapniuk – vélekedett Csabai Lászlóné, hozzátéve: ebben a kérdésben a szervezeten belül sem alakult még ki egységes álláspont.

Az egykori kormánymegbízott azt képviseli, hogy az egyedi fűtésszabályozási, illetve fogyasztásmérési rendszerre a rendelkezésre álló összegek egy kisebb részét kellene fordítani, a nagyobb erőt az épületek energiatakarékos átalakítására szükséges áldozni. Ennek keretében végeznék el például a szigeteléseket, a homlokzatfelújításokat. Ez utóbbi egyébként pluszhozadékkal is járna – hangsúlyozta –, hiszen esztétikailag előnyükre változtatná meg a ma gyakran riasztó külsejű lakótelepi házakat.

Bontásra várva

A testület egy sajátos javaslatot is megfogalmazott – mondta Csabai Lászlóné. Több olyan panelépület van az országban, amelynek kritikus az állapota, ezeknél megfontolandó, érdemes-e költeni a rekonstrukciójukra vagy jobban megérné lebontani őket. Indítványuk szerint elkülönítenének egy keretet az ilyen házak állapotának felmérésére, illetve – ha ténylegesen a bontásról döntenének – a lakók helyzetének megoldására.

A készülő bérlakásprogrammal kapcsolatban a testület a szektorsemleges finanszírozás megfontolását hangsúlyozza. Véleményük szerint nem lenne célravezető, ha a mai gyakorlat folytatásaként továbbra is kiemelt figyelmet élveznének és több támogatást kapnának a bérlakást építő önkormányzatok, inkább egyforma feltételeket kellene biztosítani valamennyi, ezen a piacon működő szereplőnek.

A közvéleményben is nagy visszhangot kiváltó energiatanúsítvány ügyében arra figyelmeztet a tanácsadó testület, hogy újra kellene gondolni a bevezetési határidőket. Csabai Lászlóné szerint – a túlságosan nagy költségigény miatt – az önkormányzati és állami épületek energiaátvilágítására legalább tízéves határidőt kellene megszabni. (A jelenlegi tervek szerint 2007-től tennék esetükben kötelezővé az energiabizonyítvány meglétét.) Más a helyzet a még csak a tervezés stádiumában lévő házaknál: természetesen azonnal elvárható, hogy ezek a hatékony energiafelhasználás követelményei szerint épüljenek fel. Ugyancsak ez lehet a követendő elv azokban az esetekben, amikor állami vagy uniós támogatást szeretnének felhasználni egy adott (bármilyen tulajdonú) épület felújításához.