Ágnes
-1 °C
2 °C

Pénzügyi nagyhatalom lesz az OTP?

2004.11.19. 09:08
Az OTP kötelező érvényű ajánlatot tesz egy szerb és egy horvát pénzintézetre. A Jubanka mérlegfőösszege tavaly decemberben 217 millió euró volt, a horvát Nova Banké pedig 1,2 milliárd, idén júniusban.
Az OTP Bank a jövő héten kötelező érvényű ajánlatot tesz egy szerb és egy horvát bank megvételére - jelentette be a hitelintézet által szervezet konferencián Wolf László vezérigazgató-helyettes. A szerbiai Jubanka a. d. Beograd 88 százalékának megvásárlására június 18-án szándéknyilatkozatot, augusztus 27-én pedig - a görög Alpha Bank és a francia Société Générale mellett - nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be az OTP Bank - írta meg a Világgazdaság.

Versenytársak

A Jubanka mérlegfőösszege 2003. december 31-én 217 millió euró volt, saját tőkéje ez év május végén 116 millió euróra rúgott. A 88 bankfiókot fenntartó hitelintézet ügyfeleinek számát negyedmillióra becsülik.

Horvátországban a Nova Bankára vetett szemet a legnagyobb magyarországi hitelintézet: októberben indikatív vételi ajánlatot tett, és megkezdte a horvát bank átvilágítását, amelynek megszerzéséért a Société Générale-lal, az olasz Banca Intesa tulajdonában lévő Privredna Banka Zagrebbel, valamint a HVB Splitska Bankával száll ringbe.

Terjeszkednek

Korábban az OTP alelnök-vezérigazgató-helyettese, Spéder Zoltán közepes méretű, öt százalékos piaci részesedésű pénzintézetként emlegette a Nova Bankot, amelynek mérlegfőösszege júniusban 1,2 milliárd euró volt, az év végére várható tőkearányos megtérülése pedig húsz százalék.

Mint azt már megírtuk, az OTP Bank Romániában, ahol az idén megvásárolta a RoBankot, a román takarékpénztár privatizációs pályázatának kiírására vár. A további akvizíciós célterületek között Ukrajnát és a Balkánt említette az alelnök. Az OTP Banknak Románia mellett Bulgáriában és Szlovákiában van leánybankja, a DSK Bank EAD, illetve az OTP Banka Slovensko a.s.

A negyven százalékos növekedést prognosztizáló várakozásokat is felülmúlta az OTP Bank első kilenc havi eredménye. A pénzintézet adózás előtti nyeresége IFRS szerint 108,4 milliárd forint, a magyar számviteli szabályok szerint pedig 100,8 milliárd forint lett. A bankcsoport konszolidált eredménye ennél is jóval több lett, és megközelítette a 121 milliárd forintot.