Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Nem ad jó pénzt a rosszért a posta

2006.11.27. 11:46
Nem veszik át cserére a rossz pénzeket a postai pénztárak - reagált több olvasónk is arra, hogy nemrégiben megírtuk: a pénzintézetek mellett a postahivatalok is kötelesek a pénzcserére. A Magyar Posta tárgyal a jegybankról a szerintük nem egyértelmű törvényi szabályozásról, de addig csak fizetni lehet a rossz pénzzel, jót nem adnak helyette.

"Egy fémcsíknál kettészakadt ötszázast próbáltam a Rákóczi térnél lévő postán beváltani. A pénztáros a főpénztárhoz irányított, ahol olyan szintű letolást kaptam azért, hogy ilyet, mármint sérült bankjegy cseréjét merek kérni, hogy az valami félelmetes" - írta egy olvasónk azt követően, hogy a jegybanktörvény - és az MNB tájékoztatása - alapján azt írtuk: a csonka pénzeket az MNB mellett a posta és a kereskedelmi bankok is kötelesek becserélni.

Fizetés van, cserebere nincs

A Magyar Posta minden pénztáránál elfogadják a sérült, hibás, csonka pénzeket fizetőeszközként - közölte Tomecskó Tamás, a társaság szóvivője. Így ilyen bankókkal - ha azok egyébként bizonyíthatóan valódiak - kifizethetjük a levélfeladás vagy bármilyen más postai szolgáltatás díját, befizethetünk csekkeket, vásárolhatunk értékpapírokat. Egyszóval mindent kaphatunk érte, csak éppen ugyanolyan névértékű jó pénzt nem.

A posta szerint ők már is így jelentős szerepet vállalnak a valódi, de nem forgalomképes forintok forgalomból kivonásában azzal, hogy nem terhelik a lakosságot az eljárás során felmerülő költségekkel. Nem tartják azonban egyértelműnek, hogy a jegybanktörvény értelmében kötelesek lennének a hibás, csonka pénzek becserélésére is. Jelenleg a honlapjukon, a gyakori kérdések között is az olvasható: sérült, szakadt, hiányos bankjegyek becserélésével kizárólag a Magyar Nemzeti Bank foglalkozik.

Egyeztetnek

Tomecskó Tamás szerint nem egyértelműek a jegybanktörvénynek azok az előírásai, amelyek a forgalomképesnek nem minősülő bankjegyek átvételéről, a becserélés technikájáról szólnak. Ezért már felvette a kapcsolatot a posta és a jegybank. Erről Tomecskó annyit közölt: "Az érdekelt felek a közeljövőben egyeztetnek a becserélés feltételeiről."

A jegybanktörvény a pénzcseréről így fogalmaz: "A rendeltetésszerű használat következtében súlyukban jelentősen megfogyott vagy nehezen felismerhető pénzérméket a hitelintézetek vagy adóhivatalok és a posta pénztárai fizetésül vagy átváltásra elfogadják és azokat az MNB-nél beváltják.". A jogszabály a bankjegyek beváltására kötelezett szervek között is nevesíti a postát, amikor azt írja: "A hitelintézetek és a posta pénztárai a hiányos (csonka) bankjegyet az MNB-nél történő becserélésre átveszik."