Jusztina
3 °C
16 °C

Hol van a pénzünk?

2007.10.31. 08:09
A kamatadó tavalyi bevezetése alaposan átalakította a lakossági megtakarítások szerkezetét. Az idén (amikor az állomány egy évre lekötött része kifutott) már közel sem következett be ekkora változás. Az eszközosztályok között most csak minimális átrendeződés volt, folytatódik a befektetési alapok részesedésének lassú, de folyamatos emelkedése.

Lukácsi Zoltán, a CIB lakossági marketing főosztályának vezetője azt tapasztalja, hogy a lekötött betéteken belül jelentősebb volt a lejáratok közötti mozgás. A várakozásaiknak megfelelően csökkent az éves és éven túli lejáratok súlya, de ezt sikerült a hat hónapos betéteikben megtartani, és nem vándorolt rövid, 2-3 hónapos betétekbe.

Hogyan gondolkodunk?

Úgy tűnik – hangsúlyozta Lukácsi –, hogy ezeket a kamatadót megjárt ügyfeleket sikerült rászoktatni a távlatosabb gondolkodásra és megszerettetni velük a hosszabb futamidejű lekötéseket. Hasonló folyamatról számolt be a Raiffeisen lakossági üzletágának vezetője, Molnár Tünde. A nyáron forduló betéti állomány jelentős részét itt is 6 hónapos (Kamatemelő) betétben helyezték el ügyfeleik.

A K&H Banknál az előzőekkel ellentétben az idén az állomány döntő többsége a 90 napnál rövidebb futamidőt gyarapította. A Budapest Banknál (BB) jelenleg szintén a rövidebb futamidők kedveltebbek. Sztanó Imre lakossági üzletágvezető elmondta, hogy az Erste Banknál tavaly augusztus végén a 12 havi betétek aránya 12 százalék volt, ez az arány mára már 5 százalék alá csökkent. Az ügyfelek nagy része a három hónapos futamidejű betéteket választotta a hosszabb futamidő helyett, elsősorban az akciós ajánlatok miatt.

Habár a 2007. augusztusi betéti kampány időszaka alatt a bankrendszer összesített betétállománya nagyobb mértékben növekedett, mint a takarékszövetkezeteké, a két legfontosabb – lakossági és vállalkozói – betétek az integráció betétállományán belül dinamikusabban bővült, mint a bankrendszeré – hívta fel a figyelmet a Takarékbank termékmenedzsere, Péter Tamás.

Három forintból egy befektetési alapban

Az UniCreditnél jelentős változást nem tapasztaltak az idei év során a megtakarítási állomány összetételében. Ügyfeleik jelentős része preferálja a befektetési alapokat, és az ebben elhelyezett állomány dinamikusan emelkedik. Ügyfeleik – a piaci átlagot jelentősen meghaladó mértékben – megtakarításaik több mint harmadát tartják befektetési alapokban.

A legnagyobb magyar bankban – az első félév tendenciáitól eltérően – 2007 augusztusában erősödött a háztartások betételhelyezési aktivitása. Az OTP Bank harmadik negyedévtől indított intenzív megtakarításösztönző programja részeként a hagyományos és újszerű pénzügyi instrumentumokban augusztus végéig több mint 250 milliárd forintot helyeztek el a befektetők. A bank megtakarítási állományának összetételében ugyanakkor nem történt lényeges változás.