Árpád
-2 °C
4 °C

Hol van a pénzünk?

2007.10.31. 08:09
A kamatadó tavalyi bevezetése alaposan átalakította a lakossági megtakarítások szerkezetét. Az idén (amikor az állomány egy évre lekötött része kifutott) már közel sem következett be ekkora változás. Az eszközosztályok között most csak minimális átrendeződés volt, folytatódik a befektetési alapok részesedésének lassú, de folyamatos emelkedése.

Lukácsi Zoltán, a CIB lakossági marketing főosztályának vezetője azt tapasztalja, hogy a lekötött betéteken belül jelentősebb volt a lejáratok közötti mozgás. A várakozásaiknak megfelelően csökkent az éves és éven túli lejáratok súlya, de ezt sikerült a hat hónapos betéteikben megtartani, és nem vándorolt rövid, 2-3 hónapos betétekbe.

Hogyan gondolkodunk?

Úgy tűnik – hangsúlyozta Lukácsi –, hogy ezeket a kamatadót megjárt ügyfeleket sikerült rászoktatni a távlatosabb gondolkodásra és megszerettetni velük a hosszabb futamidejű lekötéseket. Hasonló folyamatról számolt be a Raiffeisen lakossági üzletágának vezetője, Molnár Tünde. A nyáron forduló betéti állomány jelentős részét itt is 6 hónapos (Kamatemelő) betétben helyezték el ügyfeleik.

A K&H Banknál az előzőekkel ellentétben az idén az állomány döntő többsége a 90 napnál rövidebb futamidőt gyarapította. A Budapest Banknál (BB) jelenleg szintén a rövidebb futamidők kedveltebbek. Sztanó Imre lakossági üzletágvezető elmondta, hogy az Erste Banknál tavaly augusztus végén a 12 havi betétek aránya 12 százalék volt, ez az arány mára már 5 százalék alá csökkent. Az ügyfelek nagy része a három hónapos futamidejű betéteket választotta a hosszabb futamidő helyett, elsősorban az akciós ajánlatok miatt.

Habár a 2007. augusztusi betéti kampány időszaka alatt a bankrendszer összesített betétállománya nagyobb mértékben növekedett, mint a takarékszövetkezeteké, a két legfontosabb – lakossági és vállalkozói – betétek az integráció betétállományán belül dinamikusabban bővült, mint a bankrendszeré – hívta fel a figyelmet a Takarékbank termékmenedzsere, Péter Tamás.

Három forintból egy befektetési alapban

Az UniCreditnél jelentős változást nem tapasztaltak az idei év során a megtakarítási állomány összetételében. Ügyfeleik jelentős része preferálja a befektetési alapokat, és az ebben elhelyezett állomány dinamikusan emelkedik. Ügyfeleik – a piaci átlagot jelentősen meghaladó mértékben – megtakarításaik több mint harmadát tartják befektetési alapokban.

A legnagyobb magyar bankban – az első félév tendenciáitól eltérően – 2007 augusztusában erősödött a háztartások betételhelyezési aktivitása. Az OTP Bank harmadik negyedévtől indított intenzív megtakarításösztönző programja részeként a hagyományos és újszerű pénzügyi instrumentumokban augusztus végéig több mint 250 milliárd forintot helyeztek el a befektetők. A bank megtakarítási állományának összetételében ugyanakkor nem történt lényeges változás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?