Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hogyan lett a papagájtollból bankkártya?

2007.05.31. 10:40
Az őskorban fizetőeszközként használt kagylóktól az egzotikus, pénzként használt tárgyakon át a mai pénzig és pénzkímélő fizetőeszközig mutatja be a pénz fejlődését egy most megjelent könyv. A csaknem kétszázötven oldalas kötet külön foglalkozik a magyar pénz fejlődésével.

A kezdetektől, az őskorban csereeszközként használt kagylóktól a legmodernebb készpénzkímélő fizetési módokig kronologikus rendben tekinti át a pénz fejlődését Garami Erika Pénztörténet című könyve, amely a könyvhétre jelent meg. A hazai és nemzetközi pénzfejlődési folyamatokat is áttekintő kötet a kiadó szerint akár a gazdaságtörténeti oktatás kiegészítő szakkönyve is lehet.

A kötetből, amelyet szerdán mutattak be, megismerhetők a húszezer évvel ezelőtti őskori cserepénzek, és kiderül az is, hogy még a XIX-XX. században is sokféle, a vert pénzhez szokott ember számára különös tárgyat, állatot, növényt használtak fizetőeszköz gyanánt a világ számos pontján. Kínában teatéglát, Izlandon szárított halat, vagy dohányt Virginiában.

"Pénzként" szolgáltak a kis rézbalták Közép-Amerikában, rézgyűrűk Szumátra szigetén, s fizettek felfűzött papagájtollal, fogpénzzel is. Fizetőeszköz volt a gabona és az élelem is, de az első "igazi pénz" megjelenése a könyv szerint a 680 és 645 között uralkodó Gügen királyhoz köthető. Mások Midász frígiai királynak vagy Kroiszosznak (Krőzus), a Kis-Ázsia nyugati részén lévő fekvő Lüdia utolsó, időszámítás előtt 560 és 547 között uralkodott királyának tulajdonítják ezt, derül ki a kötetből.

A könyv egyik szakmai újdonsága, hogy nemcsak a nemzetközi pénzfejlődést mutatja be, hanem a hazai fizetőeszköz történetét is. Sőt, nemcsak a magyar pénzekkel foglalkozik, hanem az ország területén megfordult egyéb fizetőeszközökkel is; így például külön fejezetet szentelt a szerző a Pannónia római provinciában használatos pénzeknek. Emellett az Árpád-házi királyok, az Anjou-uralkodók pénzeivel, a tallér korszakával, az erdélyi pénzveréssel, a papírpénz elterjedésével, a korona pénzrendszerével és a forinttal is foglalkozik a könyv.