Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Leállítaná a Posta a biciklitendert

2008.05.13. 15:12
A Magyar Posta vezérkara az egymilliárdos kerékpár-beszerzési tender felfüggesztését kérte, miután gyanússá vált, hogy a csaknem féléve, a múlt év végén lezárult eljárás szabálytalan volt. Egy embert gyanúsítanak, őt felfüggesztették, és várhatóan kirúgják. A biciklik egyébként a Posta szerint jók és nem drágák.

A Magyar Posta vezérigazgatója pénteken délután kezdeményezett eljárást a milliárdos postásbicikli-tender ügyében, miután a decemberben lezárult közbeszerzési eljárásról ekkor jutottak olyan tények és információk a birtokába, amely alapján felmerült a gyanú, hogy szabálytalan volt az eljárás, mondta a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján. Szűts Ildikó azt is közölte: a három nap alatt véget ért vizsgálatnak közbeszerzési és munkajogi következményei is voltak.

Igazi munkakerékpárok

A posta menedzsmentje a birtokába került információk alapján a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KdB) fordult, és kérte a kerékpárbeszerzési eljárás menetének átvizsgálását, valamint azt, hogy a KdB a vizsgálat idejére függessze fel a már megkötött szerződést. A közbeszerzési törvény értelmében a KdB-nek legfeljebb negyven napja van a tender felülvizsgálatára, amely végén vagy jóváhagyja vagy megsemmisíti annak eredményét.

A posta vezérkara olyan információk birtokában kérte a KdB eljárását, amelyek arra utalnak, hogy sérült a közbeszerzés során a versenysemlegesség, mondta a vezérigazgató. Szűts Ildikó később újságírói kérdésre úgy pontosította: "feltehetően sérült a közbeszerzési eljárás tisztasága", miután a verseny egyik szereplője a versenyt befolyásoló információkhoz jutott postai körökből.

Partizán volt a középvezető

Pontosabban, ahogyan azt szintén megállapították, az ügy jelenlegi állása szerint egyetlen postai dolgozótól. Ő, aki a hálózatüzemeltetési igazgatóság beosztott dolgozója – és ebben az eljárásban a közbeszerzési bizottság elnöke – volt, a gyanú szerint a tender elbírálása előtt azzal kapcsolatos információkat adott ki az egyik pályázónak. Az információk jellegéről Szűts Ildikó nem beszélt.

A vizsgálat jelenlegi állása szerint a beosztott partizánakciót hajtott végre, arról sem közvetlen főnökei, sem a cég vezérkarának tagjai – köztük Szűts Ildikó és az időközben gazdasági miniszterré előlépett volt postavezér Szabó Pál – nem tudtak. A vezérigazgató szerint általános vezetői felelősségről lehet szó, azonban "a menedzsmentből senki nem tudott semmit".

Szűts Ildikó példaként említette, hogy a munkavégzés és a munkába járás alól felmentett beosztottjuk – aki ellen a munkajogi eljárást követően büntetőeljárás is indulhat – a szabadsága idején járt Ljubljanában, ahol a későbbi tendernyertes cég képviselőjének a társaságában tárgyalt a kerékpárokat készítő Krpan cég illetékeseivel. Arra a kérdésre, hogy valóban áprilisban tudhatta-e már a tender nyertese és a szlovén gyártó a kerékpárok paramétereit, Szűts Ildikó azt mondta: "az információk ezt a gyanút erőteljesen igazolják".

Új eljárás jöhet

Ha a KdB úgy dönt, hogy a tendert megsemmisíti, akkor új közbeszerzést fognak kiírni, ez a postavezér várakozásai szerint legalább 4-5 hónapig fog tartani. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a tavalyi eljárás szabálytalanságáért a nyertes Cronopont Kft. is felel, akkor őket a következő tenderből kizárhatják, mondta Szűts Ildikó.

A szlovén gyártó – amely négy ország postájának szállít kerékpárokat, és tesztelésre a magyar postásoknak is adott már száz darabot – viszont indulhat majd a tenderen, hiszen vele a Postának semmilyen hivatalos kapcsolata nincs, mondta a vezérigazgató. Már csak azért is, mert a Posta szerint a szlovén postásbiciklik egyébként korántsem drágák. Darabonként nettó 120-130 ezer forintba kerülnek, ezzel szemben a német posta most például darabonként több mint 1000 euróért vett kerékpárokat – hasonlította össze az árakat.

Eddig egyébként 102 darab Krpan-biciklit kaptak a postások, két mintapéldányt – egy váltósat és egy váltó nélkülit –, valamint száz darabot, amit a postások tesztelési céllal már használnak is. A most felfüggesztett szerződés szerint júniusban kellett volna 2800 darabot leszállítani, míg a többit az év végéig.