Gusztáv
-4 °C
1 °C

Földgázra bukkant Szolnoknál a Pogo

2003.12.08. 09:01
A Napi Gazdaság információi szerint a Pogo Producing Company sikeres kitermelési tesztet folytatott le a szolnoki területén található Szolnok 2-es szénhidrogénkútjával. A társaság becslései szerint a több mint 2,2 ezer méter mélységű kútból napi 526 ezer köbméter földgáz nyerhető ki.
A gáz minimális, 10 százaléknál kevesebb szennyezőanyagot tartalmaz. A cég Tompa és Szolnok térségében 780 ezer hektárnyi területre rendelkezik koncessziós joggal. A Pogo tervei között első körben 4-5 fúrás szerepel, de ezek eredményétől függetlenül összesen 8-9 kúttal próbálkoznak.

Nem az első

A Pogo azonban nem az első külföldi társaság, amely földgázt talált Magyarországon, a szintén amerikai El Paso olajkutató társaság magyarországi leányvállalata Törökkoppány térségében ősszel kezdte meg a gázkitermelést. A szénhidrogént az El Paso a Mol Rt.-n keresztül a DdGáz Rt.-nek értékesíti, végeredményben mintegy 10-11 ezer fogyasztónak. A Mol rendelkezik ugyanis megfelelő szállítókapacitással - a gázpiac megnyitásáról rendelkező törvény idevágó passzusai viszont januártól lépnek életbe, ezt követően az engedélyesek alternatív szállítókapacitásokon keresztül is értékesíthetik a nyersanyagot. A DdGáz szakemberei szerint itt nyáron kétezer, télen 12 ezer köbméter földgáz termelhető ki óránként. Ilyen ütem esetén négy-öt évre elegendő a mező tartalma.ű

Tízen kutatnak

Jelenleg egyébként mintegy 10 vállalkozó folytat kutatásokat Magyarországon, a legelső koncessziós szerződéseket négy társaság írta alá még 1995-ben, azóta több cég kapta meg, illetve adta vissza ezt a jogot. A külföldi társaságok eddig mintegy 50 millió dollárt költöttek kutatásokra Magyarországon, ezenfelül 70-75 millió dollárra tehető kötelezettségeik összege. Amennyiben a kutatások eredménnyel járnak, egy kisebb mező kitermelése 20-30 millió dollárba, egy nagyobbé 200-300 millióba kerülhet.