Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Eltörölnék a polcpénzt

2005.10.04. 09:44
Drágább hipermarketeket és erősödő importot hozhat az új kereskedelmi törvény, írta a Napi Gazdaság. A belistázási költséget, polcpénzt megtiltó jogszabály már a Tisztelt Ház előtt van.
Az import- és a nagy kereskedelmi láncok árszintnövekedését okozhatja a kereskedelmi törvény tervezete, amelyet a kormány a múlt héten fogadott el és terjesztett a parlament elé. Az immár módosító indítványokra váró jogszabálynak a piaci erővel való visszaélésről szóló fejezete megtiltaná, hogy egy hipermarketlánc belistázási költséget, polcpénzt vagy egyéb, a beszállító által nem igényelt szolgáltatási díjat számlázzon ki a termelőnek, gyártónak.

Tilossá válna a raktározási, reklámozási, marketingköltségek aránytalan áthárítása is. A kereskedelmi láncok éppen az ilyen, egyébként több elemző szerint is tetemesre növő, a kereskedelmi tevékenységtől olykor idegen díjak beszedése miatt tudnak kedvezőbb árakat kialakítani. Közvetve ezek a díjtételek teszik lehetővé a nagy alapterületű áruházak, illetve a beszerzési láncokhoz, szupermarket-hálózatokhoz tartozó üzletek alacsonyabb árszintjét, valamint közvetve az akciós termékek megjelenítését.

A kereskedelmi láncok jellemzően 1-4 százalékos profitrátával (forgalomra vetített üzemi eredmény) dolgoznak, átlagosan 20-25 százalékos árréssel. Ha a jogszabálytervezet megritkítja az egyéb bevételi forrásaikat, úgy a gazdaságosság megőrzéséhez növelniük kell az árrést, ami áremelkedéshez vezet.

A megfigyelők szerint ha a szabályok valóban szigorodnak, a kereskedők alighanem növelik a számukra kockázatmentesebb importot. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Napi Gazdaság kérdésére elmondta: a szövetség október hatodikán tart közgyűlést, ahol érdemben foglalkoznak majd a jogszabállyal, addig nem kíván állást foglalni az ügyben.

A törvénytervezetben a piaci erő 150 milliárd forint forgalomnál vagy 10 százalékos piaci részesedéstől kezdődik. Ebbe nemcsak a hipermarketek, hanem a magyar beszerzési társulások is beletartoznak. A törvénytervezetbe új elemként került a december 24-i, illetve más ünnepnapi nyitva tartás.

Eszerint szenteste délután kettőig tarthatnak nyitva a boltok, a munkaszüneti napokon viszont tilos kinyitni, de ez alól felmentést kaphatnak. A törvénytervezet viszont egyáltalán nem foglalkozik a beszerzési ár alatti értékesítéssel.