Polgármesteri nyugdíjkorhatár 55 évtől

2003.03.04. 11:10
A BM javaslatot készít a legalább 12 évet szolgált polgármesterek korengedményes nyugdíjazásának kiterjesztéséről, az egyeztetések jelenlegi állása szerint a korhatár 55 év lenne
Ősszel kerülhet a parlament elé a Belügyminisztérium (BM) most készülő, a polgármesterek korkedvezményes nyugdíjazásának kiszélesítéséről szóló javaslata - tudta meg a Napi Gazdaság Pál Tibortól, a tárca politikai államtitkárától. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) már az új kormány megalakulásakor megfogalmazott kezdeményezésének ügyében felgyorsultak az események, legutóbb a polgármesterek EU-találkozóján Medgyessy Péter miniszterelnök beszélt arról, hogy javasolja az Országgyűlésnek a legalább három ciklust végigszolgált polgármesterek kedvezményes nyugdíjba vonulását. A BM megkezdte az érdekképviseletekkel az egyeztetést, s számításokat végzett, hogy ez mekkora kiadást jelentene az államnak.

A TÖOSZ az ötven év feletti, három ciklust teljesítő polgármesterekre vonatkozóan javasolta a korengedményes nyugdíjazást - mondta a lapnak Zongor Gábor főtitkár. Az egyeztetések jelenlegi állása szerint 55 éves kortól mehetnének a polgármesterek korkedvezménnyel nyugdíjba.

A meglévő szabályozás a korkedvezményt a - 62 éves - hivatalos határ előtt öt évvel teszi lehetővé. A számítások szerint jelenleg több mint száz nem újraválasztott polgármester dönthetne a korkedvezményes nyugdíj mellett, ami mintegy 2 milliárd forintos kiadást jelentene - tette hozzá az államtitkár. Ám ennek finanszírozása nemcsak az állami költségvetésből történne, hanem a belügyi tárca be kívánja vonni az önkormányzatokat és a magánnyugdíjpénztárakat is.

Nehezen tudnak elhelyezkedni, szakmai ismereteik elavulnak

A TÖOSZ tapasztalatai szerint a 12 évet szolgált polgármesterek - különösen a kistelepüléseken - nehezen tudnak elhelyezkedni, korábbi foglalkozásukból kiesnek, szakmai ismereteik elavulnak. A kezdeményezést valamennyi parlamenti párt támogathatónak tartja, az Országgyűlés önkormányzati bizottsága mai ülésén is előkerül a javaslat.

Az érdekképviseletek között még nincs egyetértés, egyesek 50, mások 55 évben állapítanák meg a korhatárt; létezik olyan elképzelés is, amely 55 éves kortól engedélyezné a nyugdíj 50 százalékát, s azt évente 10 százalékkal emelné. Mások szerint viszont szükségtelen ezt bevezetni, mivel a polgármesterek maguk vállalták megválasztásuk, illetve meg nem választásuk következményeit. Vita tárgya továbbá, hogy hasonló indokkal más foglalkozásúak - elsősorban a képviselők - is igényelhetnék a nyugdíjkedvezményeket - mondta Pál.  • Tippek
  • Hírek