Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Júliustól emelkedhet a polgármesteri fizetés

2003.06.23. 09:21
Kapcsolódó cikkek (1)
Július 1-jétől nőhet a polgármesterek bére, és javul korkedvezményes nyugdíjba-menésük feltétele is, miután az Országgyűlés ma elfogadja az erről szóló törvénymódosítást. A változások kedvezően érintik az önkormányzati képviselők tiszteletdíját és a közigazgatási dolgozók juttatásait is.
A polgármesterek fizetése az adott önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők illetményalapjához kapcsolódik: a törvény a település nagyságától függően határozza meg, hogy az alap hányszorosát kaphatják a vezetők. A jogszabály módosításával most változnak a szorzószámok, így a képviselő-testületek emelhetik a polgármesterek bérét. Ez azonban nem kötelező, és költségeit az önkormányzatnak kell biztosítania.

Nem a polgármestert fizetik a legjobban

Sok önkormányzatnál nagyobb a jegyző jövedelme, mint a polgármesteré, és az sem ritka, hogy a település első embere a hatodik-nyolcadik a fizetési listán - mondta lapunknak Pál Tibor. A Belügyminisztérium politikai államtitkára kifejtette: jogos igény volt a helyzet rendezése.

Az önkormányzatok irányításának felelősségét alapvetően az első számú vezető viseli. A polgármesterség szakmává vált, amely magas szintű jogi, pénzügyi és műszaki ismereteket követel.

Az uniós csatlakozás közeledtével egyre fontosabb, hogy a képzett szakemberek ne fordítsanak hátat a helyhatóságoknak. A gazdasági szférában ugyanis jóval magasabb fizetésekért dolgozhatnak.

Félmillió fölött kereshet a főpolgármester

A közigazgatásban dolgozók illetményalapja az idén 33 ezer forint. A polgármester bére azonban nem minden településen automatikusan ennek szorzata. A köztisztviselői törvény két évvel ezelőtt egységesítette az illetményalapot. Ennek alapján a polgármesteri illetmények 231000 és 544500 forint között változhatnak. Előbbi egy ezer főnél kisebb település vezetőjének minimális, utóbbi a fővárosi főpolgármester maximális fizetése.

Korábban az önkormányzatok maguk dönthettek az általuk alkalmazott összegről. Korlátozás csak az volt, hogy az önkormányzati alap legfeljebb tíz százalékkal lehetett alacsonyabb a központi államigazgatásban megállapítottnál. Az akkori felmérések szerint azonban a települések 67 százaléka a központinál magasabb alappal számolt.

Kistelepülések társadalmi munkában is vezethetők

Az egységesítésnél a meglévő illetményeket nem csökkentették, de a helyhatóságok nem is emelhetnek addig, amíg a központi illetményalap el nem éri a helyit. Az idén már tíz százalék alatt van azoknak a településeknek az aránya, ahol még mindig magasabb az alap. A polgármesterek itt többet kaphatnak.

A háromezer lakosúnál kisebb településeken a polgármester elláthatja tisztségét társadalmi megbízatásban is. A jelenlegi módosítással a tiszteletdíjak is emelkednek.

Kedvezőbb nyugdíjazási feltételek

Az eddiginél jóval kedvezőbbé válik a polgármesterek korkedvezményes nyugdíjának lehetősége. Az elmúlt 12 év alatt kiderült: sokszor kényszerhelyzetbe kerülnek a települések irányítói. Eredeti foglalkozásukból kiesnek, s hiányzik a korrekt visszavonulás lehetősége, ha nem nyernek ismét a választásokon.

Az államtitkár kifejtette: a helyzet rendezésére a miniszterelnök ígéretet tett és az önkormányzati érdekszövetségek is támogatták. A módosítás alapján 55 éves korában nyugdíjba mehet az, aki legalább 11 évig főállású polgármester vagy alpolgármester volt. Öt, illetve három év korkedvezményt kaphatnak azok, akik hét, illetve három évig a település élén álltak. Amíg nem tud elhelyezkedni, közszolgálati járadékra jogosult az, aki minimum 11 évig töltötte be a polgármesteri tisztséget és ötvenéves elmúlt.

A helyi képviselők juttatása is nőhet

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíja eddig a polgármester illetményéhez kapcsolódott. A jogszabály módosítása az illetményalaphoz kapcsolódó szorzószámot állapít meg, s ennek alapján a képviselők tiszteletdíja is emelkedhet. Pál Tibor emellett azonban hangsúlyozta: a módosítások jelentősen javítják a közigazgatás mintegy százezer dolgozójának helyzetét.

Emelkednek a nyelvvizsgapótlékok, nő a ruhapénz, bővül a juttatások és támogatások rendszere. Visszakerülnek köztisztviselői állományba az ügykezelők. Az önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy kimagasló teljesítményt nyújtó köztisztviselőiknél eltérjenek a törvénytől és emeljék a személyi illetményt.

Emelés a fegyveres testületeknél

A fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai is igénybe vehetik a lakáshitelhez kapcsolódó állami kezességvállalást, tehát gyakorlatilag önrész nélkül vehetnek lakást. A tisztek minimum nyolc-, a tiszthelyettesek hatszázalékos illetménykiegészítést kapnak, és a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt jövőre 15, illetve 10 százalékra emelik.