Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felpörgött a magyar gazdaság

2005.08.16. 07:37
Egyre nagyobbra nyílik a magyar gazdaság és az eurózóna eddig viszonylag együtt mozgó növekedési adata közötti olló. Az Ecostat GDP-becslése szerint a második negyedévben 4 százalékos lehetett a hazai termelés bővülése, írta a Napi Gazdaság.
Az eurózóna lassuló, 1,2 százalékos növekedése ellenére Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) egyéves visszatekintésben 4 százalékkal nőhetett a második negyedévben, derül ki az Ecostat gyorsbecsléséből. A KSH gazdaságelemző intézetének frissen kifejlesztett "flash" modelljével először az idei első negyedévre számított GDP-adatot, méghozzá meglehetős sikerrel: a 3 százalékos becsléshez képest a KSH 2,9 százalékos előzetes adata a kéttized százalékos hibahatáron belül maradt, írta a Napi Gazdaság.

Bár első ránézésre nagy ugrásnak tűnhet, hogy a növekedés három hónap alatt regisztrált, szezonálisan kiigazított gyorsulása elérte az 1,1 százalékot, a jó adatra már az első negyedéves számok alapján is lehetett számítani. Akkor ugyanis a szökőnap miatti naptári hatással történő korrekcióval már 3,5 százalékos volt az emelkedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, míg a szezonálisan kiigazított adatok szerint a háromhavi növekmény 0,7 százalékos volt.

A száguldó építőipar és a lassú első negyedév után felpörgő ipari termelés fényében várható volt a GDP gyors bővülése, mondta a Napi Gazdaságnak Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője. A szolgáltatások esetében erős lehetett az idegenforgalom teljesítménye, míg a kiskereskedelem - ha nem is annyira mint az elmúlt években - ismét az élénkülés jeleit mutatja.

A GDP felhasználási oldalán az első negyedéves KSH-jelentés szerint a termékek és szolgáltatások kivitele volt a növekedés motorja, és ez a tendencia az Ecostat szerint április és június között is folytatódott. A külkereskedelmi statisztika alapján is pozitív jeleket mutató kivitel tehát a szokásosnál jobban húzhatta a növekedést, ám ez Suppán szerint néhány multicég teljesítményének köszönhető. A négy százalék közeli termelésbővülés nem adhat okot hurráoptimizmusra, különösen nem ami a kkv-szektort illeti.

A GDP első félévi alakulása a becslés alapján megfelelhetett a kormány várakozásának, amely egész évre 3,5-4 százalékos növekedéssel számol. A bruttó hazai termék prognózisra épülő 4,4 százalékos költségvetésihiány-mutatót így a termelés oldaláról nem fenyegeti veszély. Bár általánosságban a nagyobb gazdasági növekedés több adóbevételt is jelent, az exportnövekmény esetében ezzel nem számolhat a kormány és a különösen nehezen tarthatónak tűnő áfa-előirányzatot sem támasztja meg a fogyasztás fellendülése.

A háztartások fogyasztása ugyanis az első negyedévben csak 2 százalékkal emelkedett, ami a 0,4 százalékos közösségi fogyasztást is figyelembe véve a bázisnál mindössze 2 százalékkal nagyobb végső fogyasztást eredményezett. A elmaradás pedig vélhetően április és június között is fennmaradt.