Piroska
-1 °C
5 °C

Megtévesztésig élethű álbefektetés

2006.01.21. 11:33
Magát Porsche bankos ügynöknek kiadó profi csaló garázdálkodik az országban álportfólióval, álszámlakivonatokkal, ál-vezérigazgatóval, álpecséttel és egyebekkel felszerelkezve. A hatóságok csak félig-meddig tájékoztatnak, így az áldozatok nagy része valószínűleg nem is sejti, hogy oda a pénze.

Két ismert pénzintézet, a salzburgi székhelyű Porsche Bank AG tulajdonában lévő, főleg gépkocsik finanszírozására specializálódott Porsche Bank Hungária Zrt., és a francia tulajdonban lévő, fogyasztási hitelekben utazó Credigen Bank Rt. nevével is visszaélt egy megnyerő modorú, elegáns hölgy, aki életbiztosítás és más, hosszabb távú befektetések mellett a hangzatos Porsche Credigen nevű, de nem létező, zárt végű befektetési alapot kínálgatta ügyfeleinek. Bár a rendőrség szerint valószínűleg több áldozata is van, közülük eddig csak Molnár Tamás jelentette fel. A fiatalembert egy telefonos időpont-egyeztetés után 2004 októberében a lakásán kereste fel az asszony, aki fényképes Porsche Bank Hungáriá-s igazolvánnyal, színes prospektusokkal, kimutatásokkal, formanyomtatványokkal, névjegykártyával és mindenféle más ügynöki kellékekkel felszerelkezve ecsetelte a pénzügyi termékek előnyeit.

Molnár kapva kapott az akkori betéti kamatok körülbelül duplájával, egyéves lekötés mellett évi 20 százalékos fix hozammal kecsegtető lehetőségen, és egy formanyomtatvány kitöltése után 2,5 millió forint készpénzt adott át az asszonynak, aki vállalta, hogy innentől kezdve minden papírmunkát elintéz. Így is tett, az üzletkötő látogatása után néhány nappal ugyanis egy egész dokumentumköteget hozott a postás. A borítékban ötféle Porsche bankos fejléces, szignózott és bélyegzővel ellátott papiros volt: egy befektetési jegyek adásvételéről szóló szerződés, a 2,5 millió forint pénztári befizetését igazoló papír, egy értékpapír-letéti számla nyitásáról szóló szerződés, az ehhez tartozó számlakivonat, sőt még egy 200 forintos forgalmi jutalék befizetéséről szóló számla is.

Ál-vezérigazgatói akció

Molnár még egy év múlva sem gyanakodott, az álügynök ugyanis később sem feledkezett meg "ügyfeléről". A lekötés lejártakor, 2005. október 28-án újabb számlakivonat érkezett a banktól, ezúttal egy levél kíséretében. Ebben személyesen Martin János vezérigazgató (a Porsche Banknál ilyen nevű ember egyébként nem dolgozik) tudatta vele, hogy a befektetés lekötési határideje október 31-én lejár, így felveheti a 3,25 millió forintosra duzzadt összeget. Az ál-vezérigazgató emellett egy akciós ajánlatra is felhívta a figyelmét: azoknak az ügyfeleknek, akik 2004. január 5. és 2004. október 5. között a teljes lekötésű Porsche Credigen zárt végű értékpapír alapú befektetést választották, a Porsche Bank további 10 százalék kamatot ír jóvá, ha a lejáratot követő 60 napon belül, vagyis ez év elejéig nem szüntetik meg értékpapírszámlájukat.

Molnár azonban nem akart élni a felkínált lehetőséggel, és ekkor szembesült a szomorú valósággal. "Felhívtam a Porsche Bankot, és azt állították, ilyen nevű befektetésük nincs, és nem is volt" - emlékszik vissza a történtekre. Másnap a bankfiókban megerősítették a rossz hírt, a papírok - bár a szakértők szerint a megtévesztésig élethűek - egytől-egyik hamisak. Az áldozat november 9-én csalás alapos gyanújával feljelentést tett a XVI. kerületi rendőrkapitányágon ismeretlen tettes ellen, ugyanígy tett a Porsche Bank is a XIII. kerületben.

Több áldozat is van?

A rendőrség feltételezi, hogy a csaló - akinek nevére Molnár már nem emlékszik - kifinomult módszerei miatt korábban valamilyen pénzügyi vállalkozásnál vagy annak ügynökeként dolgozhatott, a nyomozás részleteiről azonban a személyleíráson kívül további információt nem árultak el, az Index információi szerint azonban jelenleg Molnár telefonhívásait ellenőrzik. Ha elkapják, a tettesnek egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolnia, ha mást is sikerült rászednie, a büntetés 2-8 év lehet. Több áldozatról egyelőre sem a Porsche Banknál, sem a rendőrségnél nem tudnak, bár "ezeket a csalásokat általában sorozatban követik el" - ismeri el Zunic László, a XVI. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, aki szerint elképzelhető, hogy a többiek még nem vették észre az átverést. Lehet, hogy éltek az akciós ajánlattal, de az sem kizárt, valamilyen hosszabb távú "befektetést" választva a mai napig úgy hiszik, vagyonuk szépen fiadzik a Porsche Banknál vagy valamelyik másik hitelintézetnél.

A csalás részleteiről egyébként sem könnyű információt szerezni. Zunic ugyan azt állítja, hogy a XVI. kerületi rendőrkapitányság továbbította az ügyet az elkövetőről készült fantomképpel együtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályára, de a rendőrség honlapján nem sikerült a hírre rábukkannunk. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján decemberben ugyan megjelent egy figyelmeztető közlemény, amely valószínűleg ugyanerről az esetről szól, ebben azonban csak annyi áll, hogy visszaéltek egy bank nevével. Egyéb részleteket az ügyről, vagy hogy pontosan melyik bankról van szó, a PSZÁF szóvivője, Binder István nem volt hajlandó elárulni, sőt az Indexek a Porsche Bankról szóló értesülését sem kommentálta. A felügyelet inkább jó tanácsokat osztogat.

Gyanús jelek

Bár a csaló kínosan ügyelt a részletekre, a befektetési alapokat ismerő embereknek már a kezdet kezdetén szemet szúrhatott volna néhány apróság. Az alapok hozama a bennük lévő értékpapírok árfolyamától függ, ezért sohasem fix. A PSZÁF honlapján lévő nyilvántartás szerint sem a Porsche Banknak, sem a Credigennek nincs alapkezelői engedélye, és Porsche Credigen nevű befektetési alap sem szerepel a felügyelet folyamatosan frissülő listájában.