Viola
-5 °C
-2 °C

Megmondják az MNB-sek, miért lesz magasabb az infláció

2007.05.23. 11:43
Kérdezze meg a jegybank szakértői stábjától, miért lesz jövőre a vártnál magasabb az infláció, és miért várnak jelentősen alacsonyabb, a kormányzati előrejelzésben szereplő 6,8 százalékossal szemben csak 6 százalékos deficitet az idén. A Portfolio.hu fórumában délután kettőtől az inflációs jelentés készítői válaszolnak.

Több meglepetést is hozott a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kiadott legújabb inflációs jelentése. A jegybank egyebek közt a korábban becsültnél magasabb inflációval kalkulál 2008-ra. Elemzők utóbb ezzel is magyarázták, hogy elmaradt a már májusra várt kamatcsökkentés. A jelentés szerint az idén 7,3 százalékra várt infláció jövőre mégsem süllyed a kívánatosnak számító 3 százalék +/- fél százalékos sávba, 3,4 helyett 3,6 százalékos lesz. 2009-re viszont eljön az árstabilitás, az erre az évre első ízben kiadott prognózis 2,8 százalék.

A jegybank az idei és a jövő év vonatkozásában kedvezőbben látja a kormánynál a költségvetési folyamatokat, alacsonyabb hiányt várnak, mint ami a konvergenciaprogramban szerepel. 2007-re a kormányzati 6,8-cal szemben mindössze 6, jövőre 4,3 helyett 4 százalékos hiányt várnak, igaz, a bizonytalansági tényezők miatt úgy vélik, 2009-re nem teljesül a konvergenciaprogramban vázolt további csökkenés.

Arról, hogy mi dobhatja meg jövőre az inflációt, mennyit számít az olajár alakulása, hogyan értékelik a konvergenciaprogramot és hogyan látják a hosszabb távú költségvetési folyamatokat, most közvetlenül kérdezheti a jegybank szakértőit a Portfolio.hu fórumában. A inflációs jelentést készítő stáb tagjai délután két órától válaszolnak a kérdésekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!