Veszélyes visszaesés tíz év után

2007.07.09. 10:39
Jegybanki szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, hogy 2006-ban visszaesett a beruházások volumene hazánkban, amire 10 éve nem volt példa. Az MNB szakértői megmagyarázzák, mindez mit jelent.

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon publikálja az MNB-szemle következő kiadványát. A kiadvány célja, hogy a szakmai és szélesebb közvéleményt közérthető formában tájékoztassa a magyar gazdaságban végbemenő alapvető folyamatokról, és a folyamatoknak a gazdasági élet szereplőire és a lakosságra gyakorolt hatásáról. A kiadványt az üzleti szféra szereplőinek, egyetemi oktatóknak és hallgatóknak, elemzőknek, és nem utolsósorban a más jegybankokban, nemzetközi intézményekben dolgozóknak ajánlják.

A portfolio.hu olvasói a szemlében megjelent tanulmányhoz kapcsolódó kérdéseiket közvetlenül is feltehetik a szerzőknek a portfolio.hu fórumában. A következő napokban az alábbi menetrend szerint lehet élőben kérdezni: 1. fórum (július 9-10., Gál Péter): Kedvezőtlen beruházások, növekedési kockázatok?2. fórum (július 16-17., Móré Csaba): Milyen a hazai bankok likviditási sokktűrő képessége? 3. fórum (július 23-24., Kiss M. Norbert): Hogyan hatnak egymásra a makrogazdasági információk, a devizapiaci tranzakciók és az árfolyam? 4. fórum (július 30-31., Komáromi András): A monetáris bázis hatása a pénzmennyiségekre - Van-e információtartalma a jegybankpénz mennyiségének?

A mai és holnapi napon a beruházások és növekedési kockázatok kerülnek napirendre. A beruházások tendenciája a jövőbeli potenciális növekedésről ad jelzést. A nemzetgazdaság beruházásai az aggregált kereslet részei, így nemcsak a jövőbeli, hanem az aktuális kibocsátásra, tehát az aktuális keresleti inflációs nyomásra is hatást gyakorolnak.

Jegybanki szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, hogy 2006-ban visszaesett a beruházások volumene hazánkban, amire 10 éve nem volt példa. A visszaesés széles körben megfigyelhető volt, az egyes beruházási javak tekintetében (építések, gépbeszerzések), valamint az MNB becslései szerint a magánberuházásokon belül a vállalati és a lakossági körben is.

A fiskális kiigazítás nyomán lassuló belső kereslettel összhangban áll a lakossági és a belföldre termelő, valamint szolgáltató vállalatok mérséklődő beruházása. Ám a jelenleg erős és a kilátások alapján a jövőben is kedvező európai konjunktúra tükrében a főként külpiacira termelő vállalatok visszaeső beruházási hajlandósága meglepő volt, és bár 2007 első negyedévében korrekciót látunk, a hosszú ideig elmaradó tőkeállomány-bővítés felveti annak veszélyét, hogy akár tartósan kedvezőtlenebb beruházási klíma alakul ki hazánkban.  • Hírek
  • Bankszámla