Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

MNB-s szakik a hitelválságról

2008.05.06. 10:55
A magyar bankrendszernek nem volt közvetlen kitettsége az amerikai jelzáloghitel-piachoz kötődő termékekben, ugyanakkor a kockázati prémium globális emelkedése következtében a hazai bankok a finanszírozási költségek emelkedésével, a források rövidülésével szembesültek. A mai napon az MNB két szakértője válaszol a Portfolio.hu fórumában a témával kapcsolatban feltett kérdésekre.
A napokban jelent meg a Magyar Nemzeti Bank MNB Szemle című kiadványa, amelynek egyik cikkében Nagy Márton és Szabó E. Viktor az amerikai másodrendű jelzáloghitel-piaci válságról és annak a magyar bankrendszerre gyakorolt hatásairól ír. A két szerző bemutatja, hogy az elmúlt éveket jellemző magas kockázati étvágy mellett a bankok értékpapírosítási tevékenysége következtében jelentős mennyiségű és alulárazott kockázat terült szét a világban.

Az amerikai jelzáloghitel-piacról tavaly kiindult turbulencia a kockázatok átárazását eredményezte, ami jelentős veszteségeket okozott a pénzügyi rendszernek, és átmenetileg működésképtelenné tett egyes részpiacokat. Amerikai és európai bankok a közvetlen veszteségeken túl a forrásköltségek drágulásával és a források szűkülésével is szembesültek.

A mai napon az MNB két szakértője válaszol a Portfolio.hu fórumában a témával kapcsolatban feltett kérdésekre. Kérdezzen Ön is!