Árpád
-2 °C
3 °C

Rövid időn belül megszabadulnak a Postabanktól

2002.06.07. 09:37
Az ÁPV Rt. és az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliótisztítást hajt végre és megválik kereskedelmi banki érdekeltségeitől - írta a Napi Gazdaság pénteki számában. A Magyar Hírlap értesülései szerint a jövőben a pénzügyminiszter hozzájárulásához kötnék az MFB hitelfelvételét.
Ellentétben az előző vezetés gyakorlatával, az ÁPV a jövőben a privatizációt tartja fő feladatának: már az év vége előtt magánkézbe adnak néhány társaságot, közülük egyik valószínűleg a Postabank lesz, amelynek egy éven belül új tulajdonost kell találni - mondta a Napi Gazdaságnak Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. új vezérigazgatója. A Postabank eladásából származó bevételeket a reorganizációs és vagyonkezelési feladatokra fordítanák.

Zdeborsky György, az MFB kinevezés előtt álló vezérigazgatója szintén portfóliótisztítást tervez. A vezérigazgató véleménye szerint az MFB-t kontinentális típusú fejlesztési bankká kell alakítani a német Kreditanstalt für Wiederaufbau mintájára. Az ilyen típusú bankok nagyobb szabású programokban vesznek részt, angolszász társaikkal szemben a hitelnyújtás hosszabb, akár 25 éves lejáratú is lehet.

Hatalomátvétel a Magyar Fejlesztési Bankban

A Pénzügyminisztériumban Terták Elemér helyettes államtitkár vezetésével gőzerővel készülő MFB-törvény - amely már ma a kormány elé kerül - szigorítani fogja a fejlesztési bank kormányzati ellenőrzését. A fejlesztési bank tulajdonosi jogait a Miniszterelnöki Hivatal helyett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fogja gyakorolni, szakmai felügyeletét azonban a Pénzügyminisztérium látja el.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a törvény a pénzügyminiszter hozzájárulásához kötné az MFB hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. A forrásbevonásról eddig a bank vezetése döntött és automatikusan kormánygaranciát kapott hozzá. A törvénymódosítás után az MFB számára is kötelező lesz a közbeszerzési eljárás alkalmazása. Emellett a törvénymódosítás lehetővé teszi majd, hogy elnök-vezérigazgató helyett a Zdeborsky által ajánlott egyetemi tanár, Palánkai Tibor legyen az igazgatóság elnöke, a vezérigazgatói posztot pedig Zdeborsky és Erős János töltse be társigazgatóként.

A Magyar Tőkepiacban megjelent közlemény szerint az igazgatóság tagjai lesznek az említetteken kívül Varga Sándor, Mészáros János, Deák Gábor, Gaál Gyula, Tunyogi László és Inotai András. A felügyelőbizottság elnöke Király Júlia, tagjai Mészáros László, Simóka Kálmánné, Kálmán János és Nyiri Viktor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?