Móric
14 °C
17 °C

Rövid időn belül megszabadulnak a Postabanktól

2002.06.07. 09:37
Az ÁPV Rt. és az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliótisztítást hajt végre és megválik kereskedelmi banki érdekeltségeitől - írta a Napi Gazdaság pénteki számában. A Magyar Hírlap értesülései szerint a jövőben a pénzügyminiszter hozzájárulásához kötnék az MFB hitelfelvételét.
Ellentétben az előző vezetés gyakorlatával, az ÁPV a jövőben a privatizációt tartja fő feladatának: már az év vége előtt magánkézbe adnak néhány társaságot, közülük egyik valószínűleg a Postabank lesz, amelynek egy éven belül új tulajdonost kell találni - mondta a Napi Gazdaságnak Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. új vezérigazgatója. A Postabank eladásából származó bevételeket a reorganizációs és vagyonkezelési feladatokra fordítanák.

Zdeborsky György, az MFB kinevezés előtt álló vezérigazgatója szintén portfóliótisztítást tervez. A vezérigazgató véleménye szerint az MFB-t kontinentális típusú fejlesztési bankká kell alakítani a német Kreditanstalt für Wiederaufbau mintájára. Az ilyen típusú bankok nagyobb szabású programokban vesznek részt, angolszász társaikkal szemben a hitelnyújtás hosszabb, akár 25 éves lejáratú is lehet.

Hatalomátvétel a Magyar Fejlesztési Bankban

A Pénzügyminisztériumban Terták Elemér helyettes államtitkár vezetésével gőzerővel készülő MFB-törvény - amely már ma a kormány elé kerül - szigorítani fogja a fejlesztési bank kormányzati ellenőrzését. A fejlesztési bank tulajdonosi jogait a Miniszterelnöki Hivatal helyett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fogja gyakorolni, szakmai felügyeletét azonban a Pénzügyminisztérium látja el.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a törvény a pénzügyminiszter hozzájárulásához kötné az MFB hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. A forrásbevonásról eddig a bank vezetése döntött és automatikusan kormánygaranciát kapott hozzá. A törvénymódosítás után az MFB számára is kötelező lesz a közbeszerzési eljárás alkalmazása. Emellett a törvénymódosítás lehetővé teszi majd, hogy elnök-vezérigazgató helyett a Zdeborsky által ajánlott egyetemi tanár, Palánkai Tibor legyen az igazgatóság elnöke, a vezérigazgatói posztot pedig Zdeborsky és Erős János töltse be társigazgatóként.

A Magyar Tőkepiacban megjelent közlemény szerint az igazgatóság tagjai lesznek az említetteken kívül Varga Sándor, Mészáros János, Deák Gábor, Gaál Gyula, Tunyogi László és Inotai András. A felügyelőbizottság elnöke Király Júlia, tagjai Mészáros László, Simóka Kálmánné, Kálmán János és Nyiri Viktor.