Ervin
14 °C
22 °C

Nem készül pótköltségvetés

2006.04.13. 16:04
Háromszáz forintos euróra és jelentős megszorításokkal járó pótköltségvetésre készül a szocialista vezetésű Pénzügyminisztérium - legalábbis erről értesült a Fidesz. A tárca szerint alaptalanok hírek, a gazdaság jó állapotban van, az adatok átláthatóak.
"A Fidesz állításai valótlanok és dilettánsak, nem készül pótköltségvetés" - nyilatkozta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára Rogán Antal fideszes képviselő vádjaira. Katona szerint Rogán kijelentéseinek (20 százalékos egységes áfa, 300 forintos euróárfolyam, pótköltségvetés, válságintézkedések, 1000 forintos gyógyszerfelírási díj) nincs semmilyen valóságalapjuk. Katona úgy látja, jó állapotban van a gazdaság, minden eddiginél jobban megismerheti a közvélemény az államháztartási adatokat, a költségvetés megfelelő és szigorú. A PM április 25-ről április 19-re hozta előre az államháztartás márciusi adatainak részletes ismertetését. Ezzel együtt közlik az áprilisi és a második negyedéves prognózist is.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: az első negyedévben a tervezett hiány nagyobb része megképződik a költségvetésben, mert az első hónapokban jelentős kiadások jelentkeznek, így a 13. havi közszolgálati bér, valamint a 13. havi nyugdíj első 50 százaléka. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a Fidesz-kormány idején áprilisra az éves hiány 62,5 százaléka, májusra 81 százaléka halmozódott fel.

Fidesz-forgatókönyv

A Fidesz délelőtt jelentette be: olyan információk birtokába jutott, amelyek azt mutatják, a Pénzügyminisztérium pótköltségvetési tervezetet készít elő júniusra. "Ez a tervezet június végére 1500 milliárd forintos költségvetési hiánnyal kalkulál, ennek megfelelően az év hátralévő részére válságintézkedések bevezetését tervezik" - nyilatkozta Rogán Antal. A párt kampányfőnöke szerint a PM forgatókönyve és a pótköltségvetési tervezet rövid időn belül 300 forintos euróárfolyammal, növekvő inflációval számol. A Fidesz információi szerint a minisztérium egységesen 20 százalékos áfát vezetne be, emellett tervezik a Szerencsejáték Zrt. többségi állami tulajdonrészének értékesítését, a tb-hiány csökkentése érdekében pedig az év második felében emelnék a gyógyszerek árát, és ezerforintos receptfelírási és vizitdíjat vezetnének be.

Portfolio.hu-kommentár

Egy pénzügyi krízis a mostani makrogazdasági fundamentumok mellett nem zárható ki, de a piac elmúlt időszaki viselkedése alapján talán túlzott az árfolyam ilyen jelentős gyengüléséről beszélni - írta a bejelentésekről a portfolio.hu. Kétségtelen, hogy az egészségügyi rendszer reformra szorul, de öncélú gyógyszeráremelésekről, receptfelírásról beszélni inkább ijesztgetés, mint valós érveken alapuló figyelmeztetés. A nyilatkozat inkább a második forduló előtti negatív kampány részének tekinthető - emelték ki. Az biztos, hogy a költségvetési hiány duzzadását meg kell akadályozni. Hogy ennek a következő kormány milyen formáját választja, még nem tudható (egyelőre következő kormány sincs). "Egy MSZP-SZDSZ koalíció esetén elképzelhetőnek tartjuk, hogy az áfakörön belül átsorolások történjenek, esetleg a 3 kulcsos rendszer egyszerűsödjön, de feltételezzük, hogy egy kedvezményes kulcs így is megmaradna" - írták az elemzők.

Hozzátették: Március végéig az éves hiányterv 51.1 százaléka teljesült az előzetes adatok szerint, ami nem utal túl szigorú költségvetésre. Az év maradék részében mindenképpen szükség lenne a kiadások elszaladásának megakadályozására. Egyelőre kérdésesnek tartják, hogy az idén elindulnak-e a reformok a nagy elosztórendszerekben. Mivel a reformok a kezdetekben jellemzően pótlólagos tehertételt jelentenek, ezért a mozgástér korlátozott. Ha azonban érdemi lépések nem születnek, a hitelminősítők sorozatban sorolhatják Magyarországot lejjebb, ami a pénzügyi piacok negatív reakcióin keresztül (ha ez korábban be nem következik) érdemben sújthatja a reálgazdaságot is, a költségvetés kamatterheit pedig emelheti.