Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövőre lehet pozitív adóslista

2007.02.07. 07:50
Többfordulós szakmai munka kezdődik, ennek eredményeként a pontos forgatókönyvet június 30-án bírálhatja el a kormány. A pozitív adóslista banki informatikai fejlesztései akár 6-9 hónap alatt elkészülhetnek.

A jövő év közepétől vezethetik be a több éve elakadt pozitív adóslistát – közölte a Világgazdasággal Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Eredménynyel zárult ugyanis a bankszövetség és a kormányzat közötti tegnapi egyeztetés a lakossági banki szolgáltatások reformjairól.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével megtartott ülésen megállapodtak arról, hogy egy többfordulós szakmai munka kezdődik, ennek eredményeként a pontos forgatókönyvet június 30-án bírálhatja el a kormány. A szakmai munka széles intézményi spektrumra épül: a bankszövetség és a kormány szakértői mellett a bizottságban helyet kapnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, a Gazdasági Versenyhivatalnak vagy akár a Magyar Nemzeti Banknak a szakértői. Természetesen a munkában közreműködik a lakossági banki szolgáltatásokat vizsgáló szakértői bizottság is.

Bár a pontos forgatókönyvről Erdei egyelőre konkrétumokat nem tudott mondani, annyit elárult, hogy a pozitív adóslista banki informatikai fejlesztései akár 6-9 hónap alatt elkészülhetnek. A megvalósítási fázisban az adatok feltöltése jelentheti az igazi problémát, de akár már a jövő év közepétől startolhat a pozitív adóslista. Addig azonban még meg kell találni azokat a biztosítékokat, amelyek után az adatgyűjtés alkotmányosan is megállja a helyét.

A pozitív adóslista mellett olyan témák is szóba kerültek, mint a lakossági ügyfelek védelmének megerősítése (elsősorban a reklámozás és a szerződések tartalma területén), a készpénzkímélő fizetési eszközök és bankkártyák népszerűsítése, valamint a bankváltás könnyítése. Úgy tűnik, több év halogatás után tényleg felpörögtek az események a pozitív adóslista körül.

A kormány által ősszel felkért banki szakértői bizottság három hónap alatt állította össze változástervezetét, amelynek egyik sarokkövévé a pozitív adóslista támogatása vált. Várhegyi Éva múlt hét csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a pozitív adóslistáról, s rá három napra már megtörténtek az egyeztetések a kormány és a bankszövetség között.

A pozitív adóslista várható bevezetése ugyanakkor talán az egyetlen olyan változás a hazai pénzügyi piacon, amelyet minden szervezet – a Magyar Nemzeti Banktól a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén át a bankokig – támogat, hiszen a hatékonyabb kockázatkezelést elősegítve mind a bankoknak, mind a (jól fizető) ügyfeleknek csökkenhetnek a költségei. A lista az elmúlt években az adatvédelmi ombudsmannál akadt el, aki aggályosnak találta a teljes körű ügyféllista felállítását, és így eddig sorra megvétózta a bevezetést.