Alfréd
-2 °C
2 °C

Orosz focihoz magyar üléseket!

2007.11.27. 07:29
Az új szentpétervári stadionba szállít székeket a Pápai Asztalos Kft. A focivébé magyar beszállítója az idén gyengélkedik, de jövőre a külpiaci megrendelések miatt ismét növekedésnek indulhat.

Az idén gyengélkedő Pápai Asztalos Kft. jövőre egy új, 62 ezer nézőt befogadó szentpétervári stadion üléseit szállítja, és hasonló tendert nyert Zágrábban is, ahol egy 15 ezres multifunkciós csarnok készül. Itthon az egyik külföldi tulajdonban levő pénzintézettől 90 fiók berendezésére kapott megbízást, amit három év alatt kell teljesítenie.

A termékeinek immár több mint 40 százalékát külpiacokon értékesítő Pápai Asztalos külföldön még a németországi focivébé idején szerzett hírnevet magának azzal, hogy leszállította a müncheni Allianz Aréna valamennyi ülőalkalmatosságát. Kovács József, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: németországi partnerük révén jutottak munkához a Gazpromnál, illetve annak leányvállalatainál, s részt vettek a moszkvai tőzsde berendezésében is.

Az új megrendelések teljesítéséhez várhatóan több mint félmilliárd forint értékű zöldmezős beruházást hajtanak végre a helyi ipari parkban - erősítette meg a Napi információját Kovács. Mint mondta, a fejlesztésre egyrészt a folyamatosan növekvő minőségi követelmények és a hatékonyág javítása miatt van szükség, másrészt a jelenlegi telephelyet el kell hagynia a cégnek, mert az üdülőövezetben van. A programot saját erőből, illetve uniós források segítségével valósítja meg a bútorgyártó.

Kovács hozzátette: az újabb beruházások megvalósítására azért is szükség van, mert hazai beszállítóik versenyképessége döntően az emelkedő közterhek és az elmaradó fejlesztések miatt folyamatosan csökken. Például a stadionszékek acélszerkezetét éveken át egy szabolcsi társaságnál gyártatták, legutóbb viszont egy olyan török cégtől voltak kénytelenek megrendelni, amelyet öt éve még - versenyképtelen ajánlata miatt - elküldtek. A cég idei éve elsősorban a hazai építőipar gyenge teljesítménye miatt nem lesz valami fényes, a múlt évhez képest legalább tízszázalékos árbevétel-csökkenéssel lehet számolni.