Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

160 milliónyi aprót váltottunk vissza

2008.03.04. 15:07
Zökkenőmentes volt a március 1-jei búcsú az egy- és kétforintos érméktől, közölte az eddigi tapasztalatok alapján a jegybank. Eddig 102 millió darab, összesen 159 millió forint értékű érme került vissza a jegybankhoz, ahol még ugyanennyi érme visszaáramlására számítanak. Aki ezután talál aprót, nem kell kapkodnia, a jegybank 2013. március 1-jéig névértéken beváltja a bevont érmét.

A visszajelzések alapján zökkenőmentes volt a március 1-jei búcsú az egy- és kétforintos érméktől. Az átállás sem a lakosságnak, sem a kereskedelmi szektornak nem okozott problémát, közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank elnöke, Simor András és a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György kedden arról is beszélt, hogyan működik együtt az MNB a karitatív szervezettek a bevont pénzek gyűjtésében.

Simor András szerint a problémamentes átállásban a lakosság, a gazdasági szereplők, a posta, a kereskedelmi szektor és a hitelintézetek együttműködése komoly szerepet játszott. Az MNB közlése szerint a bevonás szeptember 21-i bejelentése óta 159 millió forintnyi apró, 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza a jegybankba, ami megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

Az MNB arra számít, hogy a következő fél évben – többek között a jótékonysági akcióknak köszönhetően – még legalább ugyanennyi fog visszaérkezni. A posta, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek többsége még általában fél évig, a Magyar Nemzeti Bank pénztára pedig még öt évig, egészen 2013. március 1-ig névértéken, mennyiségi korlátozás nélkül beváltja ezeket az érméket.

A tájékoztatón a jegybankelnök emlékeztett arra, hogy július 31-ig az egyeseket és ketteseket jótékonysági célból gyűjtő szervezetek kedvezményes feltételekkel, díjmentesen, előzetes szétválogatás nélkül is beválthatják ezeket az érméket. Ilyen, az egész országot lefedő gyűjtést szervezett a vöröskereszt is, amely több mint négyszáz pénzgyűjtő perselyt helyezett el országszerte. Régiónként eltérő célok érdekében gyűjtenek, a támogatandók között mozgássérült és beteg gyermekek táboroztatása éppúgy szerepel, mint idős rászorulók támogatása vagy a családvédelmi intézmények finanszírozása.