Jolán
2 °C
4 °C

160 milliónyi aprót váltottunk vissza

2008.03.04. 15:07
Zökkenőmentes volt a március 1-jei búcsú az egy- és kétforintos érméktől, közölte az eddigi tapasztalatok alapján a jegybank. Eddig 102 millió darab, összesen 159 millió forint értékű érme került vissza a jegybankhoz, ahol még ugyanennyi érme visszaáramlására számítanak. Aki ezután talál aprót, nem kell kapkodnia, a jegybank 2013. március 1-jéig névértéken beváltja a bevont érmét.

A visszajelzések alapján zökkenőmentes volt a március 1-jei búcsú az egy- és kétforintos érméktől. Az átállás sem a lakosságnak, sem a kereskedelmi szektornak nem okozott problémát, közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank elnöke, Simor András és a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György kedden arról is beszélt, hogyan működik együtt az MNB a karitatív szervezettek a bevont pénzek gyűjtésében.

Simor András szerint a problémamentes átállásban a lakosság, a gazdasági szereplők, a posta, a kereskedelmi szektor és a hitelintézetek együttműködése komoly szerepet játszott. Az MNB közlése szerint a bevonás szeptember 21-i bejelentése óta 159 millió forintnyi apró, 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza a jegybankba, ami megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

Az MNB arra számít, hogy a következő fél évben – többek között a jótékonysági akcióknak köszönhetően – még legalább ugyanennyi fog visszaérkezni. A posta, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek többsége még általában fél évig, a Magyar Nemzeti Bank pénztára pedig még öt évig, egészen 2013. március 1-ig névértéken, mennyiségi korlátozás nélkül beváltja ezeket az érméket.

A tájékoztatón a jegybankelnök emlékeztett arra, hogy július 31-ig az egyeseket és ketteseket jótékonysági célból gyűjtő szervezetek kedvezményes feltételekkel, díjmentesen, előzetes szétválogatás nélkül is beválthatják ezeket az érméket. Ilyen, az egész országot lefedő gyűjtést szervezett a vöröskereszt is, amely több mint négyszáz pénzgyűjtő perselyt helyezett el országszerte. Régiónként eltérő célok érdekében gyűjtenek, a támogatandók között mozgássérült és beteg gyermekek táboroztatása éppúgy szerepel, mint idős rászorulók támogatása vagy a családvédelmi intézmények finanszírozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?