Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Prága megelőzte Budapestet?

2003.10.06. 13:53
Egyre inkább a cseh főváros áll nyerésre abban a Prága-Budapest párharcban, amelyet a két főváros a közép-európai regionális központ szerepének megszerzéséért vív, állítja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.
Az Mladá Fronta Dnes szerint a The Economist című londoni gazdasági hetilap, valamint az Accenture tanácsadó cég nemrégiben 315 jelentős nemzetközi társaság vezetőjétől kérdezte meg, hogy honnan szeretné irányítani cégét az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó régió országai közül.

Inkább Prágát választják

A megkérdezettek 41 százaléka Prágát választotta, míg Budapest és Varsó eredménye 30 százalék alatt maradt. Prága szerepét erősíti, hogy a vállalkozói körökben komoly tekintélynek örvendő Wall Street Journal nemrégiben nagyon kedvező és terjedelmes írást jelentetett meg a prágai vendéglőkben bekövetkezett "konyhai forradalomról".

"Prágát nemzetközi kulturális és szórakoztató központként tartják számon. Mindenki azt mondta, hogy a Hradzsin panorámája gyönyörű. Természetesen ez is sokat segít" - nyilatkozta a lapnak Martin Jahn, a külföldi beruházásokat segítő Czechninvest igazgatója. Megjegyezte, hogy nemrégiben Prágát választotta regionális székhelyéül a Pfizer gyógyszeripari óriás, a világ legnagyobb levél- és csomagküldő társasága, a DHL, valamint az amerikai Oracle számítógépes cég is.

"Korábban az ilyen nevekért folytatott küzdelemben Prága rendszeresen alulmaradt Budapesttel szemben. Mára megváltozott a helyzet" - mutatott rá Jahn, aki szerint Prága helyzetét erősíti az egyre jobb szolgáltatásokat nyújtó Ruzyne repülőtér is, ahol az idén várhatóan hétmillió utas fordul meg, ami rekordot jelent.

Szoros a verseny

Prága és Budapest párharca a regionális központ szerepéért változatlanul igen szoros, különösen azért, mert a magyar kormány nagyon kedvező feltételeket teremt a külföldi befektetőknek, jegyzi meg az újság. Rámutat, hogy Budapesten van a Coca-Cola, a Procter and Gamble vagy a SABMiller és más óriáscégek központja is. "Magyarország volt az első a régióban, ahol beruháztunk. Ezért a központunk is ott van" - mondta a lapnak Ciaran Baker, a SABMiller szóvivője. A SABMiller kezében van egyébként a pilzeni Prazdroj sörgyár is.

Külföldi menedzserek véleményét idézve az újság azt írja, hogy Varsó nem fog beleszólni Prága és Budapest párharcába, mert nem olyan vonzó a külföldieknek, és a varsói életstílus állítólag messze elmarad a prágai és a budapesti életforma mögött.