Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Privatizáció több felvonásban

2003.12.10. 08:37
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2003-ban 196,2 milliárd forint bevételre számít, amelyből mintegy 130 milliárd a privatizációból folyik be - mondta a Napi Gazdaságnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium kommunikációs főosztályvezetője, aki szerint a Mol privatizációjának elhalasztása ellenére meglesz a tervezett összeg.
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2003-ban 196,2 milliárd forint bevételre számít, amelyből mintegy 130 milliárd a privatizációból folyik be, miközben a portfóliójába tartozó társaságoktól 12,5 milliárd forint adózás előtti nyereséget vár - mondta a Napi Gazdaságnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium kommunikációs főosztályvezetője.

A terveknek megfelelően

A terveknek megfelelően az idén lezajlott a három pénzintézet privatizációja: a Postabankot az Erste Bank vette meg 101 milliárd forintért, a Konzumbank 99,6 százalékos pakettjéért 10,8 milliárdot adott a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Földhitel- és Jelzálogbank jegyzése nyomán pedig 11,7 milliárd forint folyhat be az ÁPV-hez, majd a kincstárba. A Vértesi Energia Befektetési és Fejlesztő Kft. összesen hárommilliárd forintot fizetett az ÁPV Rt., az MVM Rt. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tulajdonában lévő 69,16 százalékos részvénycsomagjáért.

A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő (HSZV) Kft. 66,79 százalékos üzletrészét az Ercorner Kft. vásárolta meg 4,6 milliárd forintért, a másik nagyobb ingatlaneladás nyertese a Raiffeisen csoport lett, a Belvárosi Irodaház Kft. 1,01 milliárdos megvételével.

Többletbevétel is lehet

Máté szerint a tervezett kincstári bevétel meglesz, sőt többletbevétel is elképzelhető. Korábban Mészáros Tamás, az ÁPV igazgatóságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az idén megkezdik a Mol Rt., az Antenna Hungária, a Hungaropharma, a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Malév, a Dunaferr, a Mahart és a Bábolna privatizálását.

Ezek közül a Dunaferr-csoport eladása jól halad - bár ez esetben nem a privatizációs bevétel maximalizálása a cél -, míg a Malévra és a Mahartra nem nagyon akad kérő, hasonlóan a megyei Volán és városi közlekedési társaságokhoz, a Mol-jegyzést pedig elhalasztották. A Bábolna Rt. és a nagy mezőgazdasági vállalatok privatizációját évek óta csupán tervezik.