Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kétmilliárdért hirdetik meg a Zsolnayt?

2004.04.06. 08:28
A Napi Gazdaság információi szerint még ebben a hónapban meghirdeti az ÁPV Rt. a Zsolnay-cégcsoportot. Az ország egyik leghíresebb porcelángyára csak egyben - ingatlanjaival együtt - kétmilliárd forint körüli irányáron lesz eladó.
A Napi Gazdaság értesülései szerint végéhez érkezett a pécsi Zsolnay-cégcsoport értékesítésének előkészítése, miután a közelmúltban befejeződött a vagyonértékelés elemzése is. Az ország egyik leghíresebb porcelángyárát várhatóan még ebben a hónapban "piacra dobja" az ÁPV Rt.

Nagy az érdeklődés

A tőkeemeléses privatizáció keretében a termelési tevékenységet folytató Zsolnay Manufaktúra Rt.-t, valamint a gyártást kiszolgáló Zsolnay Porcelángyár Rt.-t és ingatlanjaikat egyben hirdetik meg. A napilap több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a több mint 1,5 milliárd forint saját tőkéjű cégcsoport irányára kétmilliárd forint körül lesz.

A 150 éves gyár iránt egyébként hazai és külföldi befektetők, köztük a leggazdagabb magyarok körében változatlanul nagy az érdeklődés. Emellett változatlanul fenntartja vételi szándékát a pécsi önkormányzat is, amely idei költségvetéséből már korábban 200 millió forintot különített el erre a célra. A cég ázsióját növeli, hogy az utóbbi időszak - hazai és külföldi - árverésein, kiemelkedő eredménnyel szerepeltek a társaság régi és új porcelánjai is. A Zsolnay Manufaktúra Rt. tavaly - elsősorban a mintegy 200 millió forintnyi hatékonyságjavító beruházásnak köszönhetően - növelte árbevételét, s a veszteség is több mint 50 millió forinttal csökkent a megelőző évhez képest.

A jelenleg 340 dolgozót foglalkoztató cégcsoport idén a tulajdonosváltástól függetlenül tovább folytatja modernizációs programját. Az elmúlt évben tőkeemelésként, illetve tulajdonosi juttatásként kapott 366 millió forintból mintegy 100 milliót költenek fejlesztésre. Ugyanakkor, mint azt Kovács Gyula vezérigazgató a Napi Gazdaságnak többször kifejtette, a patinás gyár infrastruktúrája, elsősorban fűtési és energiaellátó rendszere minden erőfeszítés ellenére továbbra is rendkívül elavult, amely gátja a további költségcsökkentésnek.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.