Alfréd
-3 °C
3 °C

Tízmilliókért extrákat nyújtanak a bankok

2005.06.21. 10:40
Mostanra minden magára valamit is adó pénzintézet nyújt privát banki szolgáltatást. Ez magas hozamot, személyre szabott tanácsadást, kiemelt figyelmet jelent az ügyfél számára. Igaz, ennek meg is kérik az árát: van olyan pénzintézet, ahol 50 millió forint a privát banki szolgáltatások alsó határa.
A privát banki a befektetési világ egyik azon területe, amely az elmúlt években a leglátványosabban fejlődődött Magyarországon. A banki szolgáltatásnak ez a formája abban is különbözik a hagyományos betéti és befektetési lehetőségektől, hogy az egyes pénzintézetek eltérő kiegészítő szolgáltatást kapcsolnak hozzá.

Akár 16 ezer befektetési alapból lehet választani

A HVB-nél például már 10 millió forinttól is lehet valaki privát banki ügyfél, az OTP speciális, kétszintű szolgáltatást kínál, a Concorde Alapkezelő az exkluzív jelleg és a nagyobb odafigyelés miatt limitált ügyfélkörrel dolgozik. Az SPB Befektetési Rt.-t választók 16 ezer külföldi befektetési alaphoz férhetnek hozzá, a BNP Paribas segít örökösödési ügyekben, adóoptimalizációban, a CIB vidéki ügyfelek számára alacsonyabb belépési limitet határoz meg, miközben az Inter-Európa Bank már klubként kezeli privát banki szolgáltatását.

Van, ahol ötvenmillió forint a limit

Magyarországon a privát banki által kínált szolgáltatási szinthez képest nem szükséges igazán jelentős befektetés. Az OTP Bank a havi díj megfizetéséhez és nem összeghez köti a private banki szolgáltatásokat (legalábbis az első szinten), miközben a HVB Banknál akár már 10 millió forinttól is lehet valaki privát banki ügyfél. A másik határ az 50 millió forint, ekkora összegtől már mindenhol tárt karokkal fogadják a befektetni vágyó ügyfelet.

A belépési limiteknél jelentősen magasabbak az átlagos portfoliók. A HVB Bank nagyjából kétezer ügyfél 72 milliárd forintját kezeli, az átlagos portfolióméret közelíti a 40 millió forintot. Az OTP 9900 ügyfelének 262 milliárd forintja fejenként 26,5 millió forintra rúg.

A Raiffeisen átlagosan 70 milliót kezel

A területen lakossági üzletág nélkül is sikeres BNP Paribas esetében az új ügyfelek számára 50 millió forint a limit, azonban már 30 millió forinttól megnyitják a számlát, ha az 50 milliót fél éven belül eléri az egyenleg. A bank 730 számlát vezet, amelyből 500 tekinthető tényleges private banki ügyfélnek. A kezelt vagyon 37 milliárd forint.

Az Inter-Európa Bank Private Club tagsága 30 millió forinttól válik elérhetővé, a 220 ügyfél 12 milliárdos összesített vagyona mutatja, hogy az átlagos portfólió (54,5 millió forint) ennél jóval magasabb. A Raiffeisennél 20 millió forinttól lehetünk privát banki ügyfelek, a bank 1634 ügyfél 112 milliárd forintját kezeli, az átlagvagyon 70 millió forint.

Vidéken kevesebb is elég

A CIB Banknál a privát banki szolgáltatás Budapesten és Pest megyében jellemzően 30 millió forint, vidéken 15 millió forint megtakarítástól vehető igénybe. A bank által kezelt vagyon 105 milliárd forintra rúg, amely 2600 ügyfél között oszlik szét.

A Takarékbank 20 millió forinttól várja az ügyfeleket. Szintén a közepes indulóösszeget megkövetelő pénzügyi szolgáltatók közé tartozik az SPB, amelynél 25 millió forint a belépési limit. A Concorde Alapkezelő 50-60 millió forinttól nyújt privát banki szolgáltatást. A magas belépési összeg biztosítja a szolgáltatás exkluzivitását, maximum 200 ügyfél kiszolgálását. A Concorde Alapkezelő által kezelt 80 milliárd forint 15-20 százaléka a tartozik a privát banki ügyfelekhez. A K&H Banknál 50 millió forinttól lehetünk privát banki ügyfelek.

Konstrukciók személyre szabva

A privát banki nemcsak szűkített ügyfélkörével és exkluzivitásával emelkedik ki a hagyományos banki szolgáltatások közül, hanem a széleskörű szolgáltatásokkal is. Ezek sokszor túlmutatnak a hagyományos banki vagy befektetési termékeken. Az IEB Private Clubja a széles pénzügyi lehetőségeken túl több kényelmi szolgáltatással áll ügyfelei rendelkezésére: ügyvédi irodák, közjegyzők, magánklinikák, ingatlanforgalmazó cégek ajánlása, exkluzív rendezvények, művészeti kiállítások.

A K&H Bank egyes esetekben tőke, illetve hozamgaranciát vállal. A BNP Paribas a széleskörű befektetési termékpaletta mellett kínál offshore privát bankiot, konzultációt örökösödésről, EU kamatjövedelmekről, de nyugat-európai volumenekben igénybe lehet venni az anyabank műtárgyvételre specializálódott leányvállalatának szolgáltatását. Külső szakértők segítenek az adóoptimalizációban is.

A HVB Banknál az ügyfelek HVB Platina hitelkártyát is kapnak, amely különleges lehetőségeivel és kedvezményeivel egyedülálló státuszt biztosít tulajdonosainak. A bank a hagyományos termékeken és a partner befektetési alapokon kívül saját ingatlanalapot, jelzáloglevelet, lépéselőny megtakarítási programot, tőkegarantált befektetési alapokat kínál.

A Concorde Alapkezelőnél a hagyományos magyar értékpapír befektetéseken túl nemzetközi részvények és kötvények, ingatlanalapok is bekerülhetnek a portfoliókba, ha jó hozamot várnak az adott eszköztípustól. Mivel független vagyonkezelők, külföldi befektetéseik nem korlátozódnak az anyaintézményük termékeire, mindent megvehetnek, amit az ügyfelek számára hasznosnak tartanak.

A ferihegyi VIP-váró is a csomag része lehet

A Raiffeisen szerint nincs olyan ügyféligény, amelyet ne tudnánk kiszolgálni, vagy amelyre ne tudnának átlátható módon, gyors ügyintézés mentén, hasznos tanácsokkal kiegészítetten reagálni. A CIB-nél is nagy hangsúlyt kap az ügyféligények kielégítése, igény szerint a hagyományos pénz- és tőkepiaci instrumentumokon kívül igény esetén nem pénzügyi piacok termékei, például műtárgypiachoz kapcsolódó befektetések jöhetnek szóba.

Az OTP Banknál a normál csomag keretében a havidíj fejében ingyenesen járnak a kényelmi elemek és az alapvető banki tranzakciók, mint például az átutalás, a készpénzfelvétel és a saját ATM használata. A bank ingyenesen biztosítja az ügyfélkör megkülönböztetését is szolgáló arany kártyát. Az OTP Bank utazásszervezéssel, családi biztosítással, adó- és ingatlan tanácsadással is támogatja privát banki ügyfeleit, miközben a presztízselemek közé tartozik a ferihegyi VIP váró használatának a lehetősége.