Alfréd
-2 °C
2 °C

Három és fél év privatizációs csalásért

2006.03.31. 11:31
Állami tulajdonba kerül vissza miskolci tejipari vállalat, ha a privatizációs bűncselekményeket kimondó ítélet jogerőre lép. A 90-es évek első felében a privatizáció során elkövetett bűntettek mára már elévültek.
Nemrég született elsőfokú ítélet Miskolcon az Északtej Rt. privatizációja során elkövetett bűncselekmények ügyében: a volt vezérigazgató börtönbüntetést kap, a cég pedig többségi állami tulajdonba kerül, ha az ítélet jogerős lesz.

2001 októberében a Miskolci Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, jogosulatlan gazdasági előny szerzése, csőd bűntett és jelentős kárt okozó csalás miatt emelt vádat Dobos Ferenc az Északtej volt vezérigazgatója ellen. Dobos Ferenc egyébként akkoriban a kisgazda párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke volt és Torgyán József bizalmasa.

A vád maga a privatizáció menete volt; e szerint Dobos törvénytelen úton szerezte meg az Északtej részvényeinek 52 százalékát. A privatizációs eljárásban részt vevő magáncégei számára hiteleket vett fel az Északtej magánosításához, kezesként az Északtej Rt.-t nevezte meg, a kölcsönt pedig az rt.-vel fizettette vissza. Voltak olyan tartozások is, amelyeket a hitelező bank, a Postabank behajthatatlan követelésnek ítélt meg. Ezeket a kintlévőségeket az elnök a banktól töredékáron vásárolta meg, így csalással nagyon olcsón jutott a részvényekhez. Az ítélet szerint Dobos Ferenc anélkül szerezte meg az Északtej részvényeinek ötven százalékát, hogy a tranzakcióba érdemben pénzt fektetett volna be.

Ráadásul az Északtej pénzéből százmilliós kölcsönöket adtak az egymilliós törzstőkéjű és gazdasági tevékenységet nem végző NortMilknek. Amikor az adós nem fizetett, belenyugodtak, és az Északtej százmilliókat bukott.

Az ítélet

Dobos Ferenc - a már 2000-ben zárolt - több mint negyvenezer darab, tízezer forint névértékű részvényeit elkobozzák, őt három és fél év letöltendő, három társát pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte - a vádlottak fellebbeztek.

Az esetet az Index kérésére az ÁPV Rt. nem kommentálta.

Ezzel vége is

A Büntető törvénykönyv szerint a bűncselekmények elévülési ideje az értük járó büntetési tétel felső határa. A nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésért és a jelentős kárt okozó csalásért legfeljebb nyolc év börtön jár, és ha az nem derül ki nyolc évig, akkor már nem büntethető. Elképzelhető, hogy elkezdődik az eljárás, de ha annak valamelyik szakaszában kiderül, hogy a bűncselekmény elévült, akkor meg kell szüntetni - mondta az Indexnek Gyepes Péter, ügyvéd. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a 90-es évek első felében véghezvitt magánosítási hullám során esetlegesen elkövetett büntettek - ha nem derültek ki idáig - mostantól kezdve már nem is büntethetők.