Piroska
3 °C
4 °C

Mindent eladnak?

2002.10.17. 11:15
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a mintegy 700 milliárd forintos állami vagyonból a következő két évben legalább 400 milliárd forint értékű privatizációt tervez - mondta Hollai Imre, az ÁPV Rt. igazgatóságának tagja, a Budapest Business Journal szerdai budapesti konferenciáján.
A végleges privatizációs stratégiára még egy hónapot várni kell, de az már biztosra vehető, hogy a Mol 25 százalékos pakettjén, a három pénzintézeten (Postabank Rt., Földhitel- és Jelzálogbank Rt., Konzumbank Rt.), a Magyar Villamos Művek Rt.-n, a Tokaji Kereskedőház Rt.-n és a hat állami agrárgazdaságon kívül az örök nyertes Szerencsejáték Rt.-t is piacra dobja az állam, pontosabban a Pénzügyminisztérium alá rendelt Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. - foglalta össze Hollai állításait a Figyelőnet.hu.

Varga Mihály törvénytelen döntésekről beszél

Hollai kijelentései miatt megismétlődött az egy héttel ezelőtti pengeváltás a Fidesz és a kormányzat között. Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján törvénytelenek nevezte az ÁPV igazgatóságának múlt heti döntései, amelyek nyomán stratégiai jelentőségű állami gazdasági társaságok privatizálása válik lehetővé.

A politikus szerint a döntések, mivel kormányhatározat nélkül születtek, bűncselekmény gyanúját vetik fel, ezért indokolt lenne, hogy az ügyészség azonnali vizsgálatot kezdjen.

Nem az ÁPV, a kormány dönt a privatizációról

A magánosítással kapcsolatos döntések joga és felelőssége a kormányé, a kormány azonban ilyen döntéseket nem hozott. Meg nem hozott döntésekkel vitatkozni, azokat bírálni, értelmetlen cselekedet - reagált Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A Mol Rt. állami tulajdonban lévő részvénycsomagjának értékesítése nincs napirenden, bár erre az Orbán-kormány korábbi határozata valóban megteremtette a lehetőséget - tartalmazza a kormányszóvivő MTI-hez eljuttatott közleménye. A kormányszóvivő leszögezi: a lakosság terheit nem növelő gázárpolitika kialakításáig a Mol állami kézben lévő részvénycsomagjának értékesítéséről a kormány nem kíván dönteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!