Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindent eladnak?

2002.10.17. 11:15
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a mintegy 700 milliárd forintos állami vagyonból a következő két évben legalább 400 milliárd forint értékű privatizációt tervez - mondta Hollai Imre, az ÁPV Rt. igazgatóságának tagja, a Budapest Business Journal szerdai budapesti konferenciáján.
A végleges privatizációs stratégiára még egy hónapot várni kell, de az már biztosra vehető, hogy a Mol 25 százalékos pakettjén, a három pénzintézeten (Postabank Rt., Földhitel- és Jelzálogbank Rt., Konzumbank Rt.), a Magyar Villamos Művek Rt.-n, a Tokaji Kereskedőház Rt.-n és a hat állami agrárgazdaságon kívül az örök nyertes Szerencsejáték Rt.-t is piacra dobja az állam, pontosabban a Pénzügyminisztérium alá rendelt Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. - foglalta össze Hollai állításait a Figyelőnet.hu.

Varga Mihály törvénytelen döntésekről beszél

Hollai kijelentései miatt megismétlődött az egy héttel ezelőtti pengeváltás a Fidesz és a kormányzat között. Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján törvénytelenek nevezte az ÁPV igazgatóságának múlt heti döntései, amelyek nyomán stratégiai jelentőségű állami gazdasági társaságok privatizálása válik lehetővé.

A politikus szerint a döntések, mivel kormányhatározat nélkül születtek, bűncselekmény gyanúját vetik fel, ezért indokolt lenne, hogy az ügyészség azonnali vizsgálatot kezdjen.

Nem az ÁPV, a kormány dönt a privatizációról

A magánosítással kapcsolatos döntések joga és felelőssége a kormányé, a kormány azonban ilyen döntéseket nem hozott. Meg nem hozott döntésekkel vitatkozni, azokat bírálni, értelmetlen cselekedet - reagált Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A Mol Rt. állami tulajdonban lévő részvénycsomagjának értékesítése nincs napirenden, bár erre az Orbán-kormány korábbi határozata valóban megteremtette a lehetőséget - tartalmazza a kormányszóvivő MTI-hez eljuttatott közleménye. A kormányszóvivő leszögezi: a lakosság terheit nem növelő gázárpolitika kialakításáig a Mol állami kézben lévő részvénycsomagjának értékesítéséről a kormány nem kíván dönteni.