Adalbert
13 °C
21 °C

Lakásvásárlás luxusprofittal

2006.11.24. 09:28
A jó helyen épülő lakásokat még mindig el lehet adni a tervezőasztalról. Ha a befektető csak 10-15 százalék előleget kér, akkor a vevő - erre az előlegre vetítve - akár 100 százalék haszonhoz juthat egy év alatt - áll a Sasad Resort és az Otthon Centrum közös elemzésében.

Amikor a 2000-es évek elején - az állami kamattámogatás hatására - fellendült a lakásépítés, a fejlesztők a tervezőasztalról adták el a lakásokat. Ez akkor új jelenség volt, de miután a lakások - minimális kivétellel - valóban elkészültek, a bizalom általános lett. Úgy másfél éve viszont a fejlesztők ellentétes tendenciáról kezdtek beszámolni, és úgy vélték, fel kell készülniük arra, hogy a lakások akár 40-50 százalékát is csak akkor tudják eladni, ha azt a vevő a maga fizikai valóságában megszemlélheti.

A minél korábbi értékesítést két dolog motiválja: a vételár kezdő részlete, valamint a várható áremelkedés. A korábbi megoldást, akikor az építés előre haladásával folyamatosan kellett kifizetni a vételárat, ma az alacsony kezdő részlet és a végső ár átadáskori kifizetése a jellemző. A kezdőrészlet általában a vételár 10-15 százaléka.

Az elemzés is megemlíti, és nemrégiben Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője a társaság sajtótájékoztatóján is levezette, hogy az alacsony kezdő részlet és az építés közbeni áremelkedés hogyan befolyásolja annak a vevőnek a hozamát, aki befektetési céllal vásárol lakást.

Ha a fejlesztő a vételár 10 százalékát kéri el szerződéskötéskor, és a 90 százalékát az egy év múlva bekövetkező átadáskor, akkor a vevő - előlegre vetített - profitja könnyen elérheti a 100 százalékot. Nem kell más hozzá, mint hogy egy év múlva az általa vállalt vételárhoz képest 10 százalékkal drágábban tudja eladni a lakást. Ehhez viszont olyan helyen kell ezt az üzletet "megjátszani", ahol kapósak a lakások, és garantált a rövid távú áremelkedés.