Piroska
-2 °C
5 °C

Egyelőre nincs több gyorskölcsön

2006.10.17. 15:31
Kétmillió forintra bírságolta a PSZÁF a Provident Pénzügyi Zrt.-t, ezen kívül határozatában kikötötte, hogy csak akkor köthet új szerződéseket ügyfelekkel, ha teljesíti a megfelelő működéshez szükséges feltételeket. A PSZÁF helyszíni ellenőrt is kirendelt a céghez. A Provident egy hónapon belül végrehajt minden változtatást, hogy folytatni tudja működését.

Kétmillió forint bírságot kell fizetnie a Provident Pénzügyi Zrt.-nek, s nem köthet új ügyleteket, amíg a megfelelő működéshez szükséges változtatásokat végre nem hajtja - határozott a PSZÁF. Mindezek ellenőrzéséhez a felügyelet helyszíni ellenőrt rendel ki a társasághoz. A PSZÁF egyébként a pénzügyi vállalkozásokra kiszabható maximális összegű bírsággal sújtotta a Providentet.

Ügynökprobléma

A Providentnél úgynevezett célvizsgálatot tartottak, mert olyan információ birtokába jutottak, amelyek ezt szükségessé tették - nyilatkozta az Indexnek Binder István, a PSZÁF szóvivője. A felügyelet vizsgálatának megállapítása szerint a Provident tevékenysége során súlyosan megsértette egyebek közt a számla- és bizonylati rendre, a kamatok elszámolására, a számviteli szabályzatokra, a kiszervezésre, illetve az ügynökök igénybe vételére vonatkozó előírásokat.

A Provident Zrt.-nek 2007. február végéig meg kell szüntetnie b-típusú ügynökeinek jogszabálysértő tevékenységét is. Kétféle ügynök létezik, az a-ügynökök csak felügyeletei engedély birtokában dolgozhatnak, ők különleges jogosítványokkal rendelkeznek, a pénzintézet nevében ajánlatot tehetnek az ügyfélnek, s kezelhetik az ügyfelek pénzét is. A b-ügynök nem rendelkezik ilyen jogosítványokkal, egyszerű előkészítő munkát végez, közvetít az ügyfelek és a pénzintézet között. Ehhez a tevékenységhez nem kell engedélyt kérni a felügyelettől.

A Providentnél a probléma az volt, hogy az ügynökök b-típusúakként voltak bejelentve, de valójában rendekeztek különleges jogosítványokkal, tehát kezelték az ügyfelek pénzét - magyarázta Binder István.

A felügyeleti intézkedés a határozat előtt megkötött ügyleteket semmilyen formában sem érinti, azok változatlan feltételekkel érvényben vannak. Az intézkedés nem vonatkozik a cég működését biztosító kötelezettségvállalásokra, illetve a hitel- vagy kölcsönszerződésekben foglalt határidők meghosszabbításának lehetőségére sem.

Teljesítik a feltételeket

A Provident a határozatban foglalt minden tételt teljesít - nyilatkozta az Indexnek a cég kommunikációs igazgatója. Mikola Gergely elmondta, a tervek szerint egy hónapon belül minden változtatást végrehajtanak. Az alkalmazottakat bejelentik, így a Provident Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója lesz, négy-ötezer alkalmazottal.

A Provident kis összegű készpénzhiteleket nyújt 30 ezer és 200 ezer forint között, rövid, 6, 9 és 12 hónapos futamidőre. A honlapon lévő tájékoztatás szerint a hitelbírálat 48 órán belül lezárul, és a szerződésben rögzített, előre megállapított hiteldíj tartalmazza az összes felmerülő költséget. A tájékoztatóból azonban nem derül ki, milyen feltételek megléte szükséges a hitelhez, milyen fedezetet kérnek a folyósításhoz, illetve mekkora kamattal és THM-mel dolgozik a cég. Ehhez fel kell hívni a társaság ügyfélszolgálatát. A társaság drága hiteleket ad, a minden költséget tartalmazó THM meghaladhatja a 400 százalékot is.