Lehel
17 °C
27 °C

Porszívóért vadászrepülőt

2004.03.31. 14:41
Svéd lapok szerint az Electrolux azért hozza Magyarországra porszívógyártó üzemét, hogy segítse a Gripen gépek adásvételét.
Ha a svéd cég, az Electrolux úgy dönt, hogy porszívógyártó üzemét Svédországból Magyarországra telepíti, az segíthet a Gripen vadászgépekkel kapcsolatos szerződés megkötésében, írják a lapok.

Áthozzák

Az Electrolux februárban jelentette be, hogy bezárja a Svédország déli részén található porszívógyártó üzemét. A cég reményei szerint spórolhat a költségeken, ha az alacsonyabb bérköltségekkel rendelkező Kelet-európába hozza a termelést. A gyártás áthelyezése, és az ötszáz új munkahely megteremtése egy nagyszabású meggyőző stratégia része lehet, mely arra irányul, hogy megkönnyítse a 14 darab svéd Jas Gripen vadászgép bérbe adását a magyar államnak.

1995-ben az Electrolux mellett negyven svéd cég jelentette be, hogy részt vesznek az úgynevezett "ellentételező" üzletben, melynek értelmében befektetnek azokban az országokban, melyek vásárolnak a Gripen gépekből.

"Az eddig magyar tapasztalatok kedvezőek, nyereségesek az ottani üzemeink, így meglepő lenne, ha a mostani gyártáskihelyezés nem lenne sikeres" - mondta mondta el Jacob Broberg, a társaság szóvivője. A cég azonban tagadta, hogy a Gripen üzlet és a beruházás között bármiféle összefüggés lenne. "Akárhogy is lesz, a saját érdekeink vezérelnek minket. Nem részesülünk a Gripen üzletből, ezért nem is vesszük figyelembe azt" - mondta a szóvivő.