Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Eljárás indult a Pesti Est ellen

2005.03.23. 08:55
Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt eljárást indított a versenyhivatal a Pesti Estet kiadó Est Media ellen – tudta meg a Világgazdaság. A 12 éve piacvezető kiadótársaság és a terjesztési pontok közötti kizárólagos szerződések nem teszik lehetővé, hogy a feltörekvő Flyerz és az Exit is bejusson a stratégiai pontokra.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölénnyel való visszaélés és versenykorlátozó megállapodás gyanúja miatt indított vizsgálatot a piacvezető Pesti Est ellen. A Világgazdaság információi szerint az ingyenesen elérhető lap vetélytársai, a Flyerz és az Exit egyelőre képtelenek érvényesülni a stratégiai pontokon, a mozikban vagy a plázákban, a Flyerz feltételezése szerint azért, mert a Pesti Estnek kizárólagos szerződései vannak az említett helyekkel.

Támogatják

A Flyerz kiadója türelmesen várt, és azt hitte, idővel, valós alternatívát felkínálva megnyílik a lehetőség lapuk terjesztése előtt is, a végpontok azonban – bármennyire szerettek volna – nem tudtak kilépni határozott idejű, Pesti Esthez köthető szerződésük hatálya alól – írta meg a Világgazdaság. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatával ezért messzemenőkig egyet ért a Flyerz kiadója, és támogatja azt az Exitet kiadó Sanoma is. Ezt a céget szintén meglepetésként érte, hogy képtelenek érvényesülni a kulcsfontosságú helyeken.

Az Est Média ügyvezető igazgatója szerint azonban semmilyen jogsértést nem követtek el. A Világgazdaság információi szerint tudomásul veszik, hogy a GVH-nak kötelessége kivizsgálni a bejelentést, és támogatják a hivatalt a vizsgálat minél gyorsabb lezárásában.