Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem veszi át a Posta a bicikliket

2008.09.25. 12:39
Százötven biciklit próbált átadni az előbb egyszer szabálytalannak, majd mégis szabályosnak kikiálltott, fordulatokkal teli kerékpártender győztese, a Cronopont a Magyar Postának. Most már azonban nem kellenek a kerékpárok. A Posta elállt a szerződéstől, a Cronopont perrel fenyeget.

A Magyar Posta nem vette át a Cronopont Kft. által leszállított 150 darab kerékpárt budaörsi telephelyén csütörtökön délelőtt, ezért a cég még a nap folyamán megpróbálja a budapesti székháznál átadni a szállítmányt - mondta Tóth László, a Cronopont Kft. ügyvezetője. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője megismételte korábbi kijelentését, miszerint a posta nem vár szállítmányt a Cronopont Kft.-től. Hozzátette: a posta 2008. július 25-én elállt a 2007. november 26-án megkötött szerződéstől, ezért nem vesznek át kerékpárokat.

Tóth László elmondta, hogy továbbra is érvényesnek tekintik a postával kötött szerződést a közbeszerzésen nyert kerékpárok szállítására, mivel a posta egyoldalúan állt el a szerződéstől, és ezt lépést jogellenesnek tartják. Hozzátette: ezt az álláspontjukat többször is jelezték a Magyar Postának, de a cég érdemben nem válaszolt a levelekre.

A Cronopont Kft. ügyvezetője közölte: ha nem tudják átadni a kerékpárokat, akkor azokat és a többi összeszereléséhez már beszerzett alkatrészeket egy ideig raktározzák. Megjegyezte, hogy mivel társaságukat több száz millió forintos kár éri a posta egyoldalú szerződésbontása miatt, ezért nem marad más lehetőségük, mint jogi útra terelni az ügyet.

Tavaly december végén a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, hogy nettó 1,097 milliárd forintos ajánlattal a győri székhelyű Cronopont Kft. nyerte el az Magyar Posta kerékpárparkjának fejlesztésére kiírt uniós nyílt közbeszerzési eljárást. A 2007. november 26-án kötött szerződés szerint a nyertesnek csaknem 4800 kerékpárt és 30 kerékpár utánfutót kell leszállítania. A szerződésben eseti javítások elvégzése is szerepel öt éven keresztül 150 millió forint keretösszegig. Az első 100 darab kerékpár - szerződésbe foglalt - szállítási határideje 2007. december 31., az utolsó dátum ez év szeptember 30. volt. Az első 100 bicikli rendben megérkezett. Ezek a járművek úgy készültek, hogy a szlovén gyártó szerbiai alvállalkozójával - a KRPAN gyárban - szereltette össze azokat, az alkatrészek egy részét pedig a szerb, másikat a szlovén cég szerezte be. A szlovén cég még a múlt év decemberében közölte, hogy a szállítási határidőket nem tudja tartani, így jött a képbe az idén januárban a Neuzer Kft. Ezt egy március 5-i megbeszélésen hozta a nyertes cég az Magyar Posta tudomására. Az illetékes postai vezetők május 5-én meglátogatták a Neuzer esztergomi üzemét. A Neuzer itt közölte, hogy hamarosan megérkeznek a távol-keleti, német és szerb alkatrészek, és a KRPAN gyár kikerül a folyamatból.

Május közepén a Magyar Posta felkérte a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KDB), hogy vizsgálja meg a kerékpárbeszerzési tendert, és érvénytelenítse az eredményét. A vizsgálat során kiderült, hogy a tender közbeszerzési bizottságának időközben elbocsátott elnöke jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győzteshez.

Július elején az Magyar Posta igazgatósága a felügyelőbizottság javaslatára úgy döntött, hogy a közbeszerzési szabályok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz. A kerékpárszállítási szerződéseket ellenzéki pártok is kifogásolták, azzal, hogy a posta különösen drágán vásárolja a bicikliket. A posta képviselői akkor úgy nyilatkoztak, hogy a speciális kerékpárok ára nem nevezhető túlzónak.