Lehel
17 °C
27 °C

Szász: Nem kértem politikai védelmet

2003.08.08. 13:36
Nem tudott a PSZÁF a brókerbotrányról, nem kért, de nincs is szüksége politikai védelemre, és csak elírták a dátumot a Pénzügyminisztériumnak írt levélben - közölte Szász Károly, a felügyelet elnöke azon a sajtótájékoztatón, mellyel megtörte önként vállalt hallgatását a brókerügy kipattanása óta. Szerint az első szó a "köszönöm" kellett volna hogy legyen, miután felderítették a sikkasztást.
A Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének elnöke visszautasít minden olyan állítást, mely politikai alapon támadja az intézményt. Szász Károly szerint ilyen volt Gál J. Zoltán azon kijelentése, hogy Kulcsár Attila után ő maga is a Fidesztől kér politikai védelmet. "Nincs szükségem politikai védelemre, nem kérnék, és nem is fogadnék el ilyet" - hangsúlyozta többször is Szász egy sajtótájékoztatón, melyen megtörte a brókerügy kipattanása óta önként vállalt hallgatását.

Kormány: tudott az ügyről

Mint az Index korábban megírta, a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után elmondta, "volt egy olyan állami szervezet, mely az erre megfelelő jogosultságokkal és függetlenséggel rendelkezik, és amely szervezet elnökének egy éve, tényekkel bizonyítható módon, lett volna lehetősége a K&H Banknál kialakult ügyek megakadályozására". Ez pedig nem maradhat következménynek nélkül - közölte Gál J. Zoltán.

Mint kiderült a szóvivő egy pénzügyminisztériumi vizsgálatra hivatkozott, mely szerint a PSZÁF már egy éve tudott arról, hogy az ügy fő gyanúsítottjának, Kulcsár Attilának nem volt megfelelő képesítése. Arról is tudtak már öt éve, hogy létezett egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszer, mely Kulcsár "magánnyilvántartásaként" működött.

Csak elírak egy számot

A PSZÁF elnöke cáfolta ezeket az állításokat. "A képesítésnél csak egy elírás történt a pénzügyi tárcának küldött levélben, 2003 helyett 2002-őt írtunk" - mondta Szász Károly, de ezt nem tartja nagy hibának. "Egyébként nem az lett volna korrekt, ha a másik fél (PM) felhív, és nem ugrik rögtön nekünk, hogy lám, megmondtam?" - kérdezte az elnök.

A másik állítással kapcsolatban Szász elmondta, a felügyeletnek nincsenek eszközei, hogy bűncselekményben nyomozzon. Amint a szervezet tudomására jutottak a kifogásolható ügyek, azonnal az illetékes szervekhez fordultak.

Nem köszönték meg a munkát

"Az első szó a köszönet kellett volna, hogy legyen, miután a PSZÁF kiderítette ezt az ügyet. A vizsgálatban részt vett személyeket is meg kellett volna jutalmazni" - véli a felügyelet elnöke. Ehelyett az volt az első reakció, hogy miért nem előbb derítették ki az ügyeket.

Szász Károly egyébként nem adja fel, 2006-ig a helyén kíván maradni. "Egy év óta igyekeznek eltávolítani. A kancellária egyik államtitkára egy éve gyűjt rólam adatokat, cselekvési tervet készít az eltávolításomra, ami a legsötétebb ötvenes éveket idézi" - utalt azokra az iratokra, melyek Keller László közpénzügyi államtitkár irodájából kerültek ki, és melyekből a néhány hete hírhedté vált "titkos jelentés" készült.