Klaudia
-4 °C
2 °C

Négy nap azonosításra?

2003.12.22. 08:38
Ha Mádl Ferenc államfő ma nem írja alá a pénzügyi salátatörvényt, több ezer banki ügyfélnek az idei évből még hátralévő munkanapok valamelyikén meg kell jelennie bankjában.
Több ezer állampolgárnak okozhat nem tervezett többletkötelezettséget az év végi napokban Mádl Ferenc államfő, amennyiben ma, a törvény adta határidő utolsó napján - miként azt több lapban is feltételezték - nem írja alá a múlt hétfőn elfogadott pénzügyi salátatörvényt, hanem előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. A köztársasági elnök a sajtóhírek szerint azért fordulna a taláros testülethez, hogy megérdeklődje: a törvénycsomagban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működését átalakító rendelkezések nem ütköznek-e alkotmányossági előírásokkal. A múlt hétfőn elfogadott törvény ugyanakkor - bár a köznyelvben már lex Szászként emlegetik - nemcsak a PSZÁF-ról szól: "a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról" címmel jegyzett törvénycsomagban a hitelintézeti, a tőkepiaci, a pénzmosás elleni, a szövetkezeti és a közjegyzői törvény módosítására mondott igen a parlament kormányzati oldala.

A bank nem teljesít

Ha Mádl Ferenc nem írja alá a törvényt, ezek a módosítások sem léphetnek életbe. Ezzel pedig azok a banki ügyfelek járhatnak a legrosszabbul, akik az elmúlt hetekben a kormány képviselőinek és a sajtó híreinek hittek és bankjuk felszólítása ellenére sem azonosították még magukat egyértelműen a bankfiókokban. A pénzmosás ellenes törvény jelenleg hatályos szabályozása értelmében ugyanis január elsejétől csak olyan személyek (és társaságok) megbízásait teljesíthetik a pénzintézetek, akiknek a törvényben meghatározott összes azonosításra alkalmas adatával rendelkeznek. Időközben kiderült, hogy az év végéig hátralévő idő aligha lesz elegendő arra, hogy valamennyi érintett ügyfél személyesen vagy hivatalos - közjegyző által hitelesített - megbízás alapján eljárva az összes adatáról tájékoztassa számlavezető pénzintézetét. A fentieket látva a parlament - módosító indítványként - a most kérdésessé vált sorsú törvénycsomagba illesztette be azt a módosítást, hogy az azonosítás elvégzésére az ügyfelek további 3 hónapot kapnak és a szigorító szabályozás csak április 1-jén lépne életbe. Ha az államfő aláírásának hiányában nem hirdethetik ki a törvényt, érvényben marad az azonosítást az év végéig lehetővé tevő 2003. évi XV. törvény és január elsejével számos ügyfél megbízásait vissza kell utasítaniuk a bankoknak.

Egy-három hónap

Az érintetteknek lényegében 4 napjuk van - ha a mai napot is beleszámítjuk -, mivel a pénzintézetek többsége december 31-én bankszünnapot tart. Ugyancsak a törvénycsomag tenné lehetővé, hogy a kedvezményes lakáshitelt igénybe vevők januártól az eddiginél lényegesen kevesebbet fizessenek a szerződések kötelező közokiratba foglalásáért a közjegyzőknek. Amennyiben az államfő valóban alkotmányossági kételyt fogalmaz meg, és a törvényt véleményezésre átküldi az Alkotmánybírósághoz, akkor a testület soron kívül köteles eljárni a kérdésben - nyilatkozta lapunknak Kolláth György. Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor a soron kívüli eljárás az eddigi tapasztalatok szerint 1-3 hónap alatt zajlik le, addig tehát a törvény nem léphet életbe, dacára annak, hogy a hírek szerint Mádl Ferenc csak a jogszabály bizonyos - a PSZÁF-ra vonatkozó - szabályaival kapcsolatban fogalmaz meg kételyeket. Az alkotmányjogász szerint egyébként kockázatosnak tűnik az alkotmánybírósági véleménykérés, mert még az érintett törvénypontokban sem hangzott el az elmúlt hetek vitái során olyan érv, amely alapján alkotmánysértőnek lehetne tekinteni a szabályozást.

Kolláth György szerint Mádl Ferencnek kézenfekvőbb lenne a politikai vétó alkalmazása, vagyis az, hogy a törvénycsomagot visszaküldi a parlamenthez újratárgyalásra. Ez az alkotmányjogász szerint azért is "nagyobbat szólna", mert az elmúlt napokban a kórháztörvény kapcsán épp az Alkotmánybíróság fogalmazta meg kritikáját a parlamenttel szemben az államfői indítvány kezelése kapcsán. Ha az államfő visszaküldi a törvényt, az Országgyűlésnek, annak elvben lehetősége van a törvény megbontására, vagyis arra, hogy a Mádl Ferenc által nem kifogásolt részeket gyorsított ütemben elfogadja - nyilatkozta Kolláth György. Ugyanakkor erre is csak az újévben kerülhet sor, hiszen a parlament idén már nem ülésezik. A most átadott törvénycsomag tenné lehetővé azt is, hogy a kedvezményes lakáshitelt igénybe vevők januártól az eddiginél lényegesen kevesebbet fizessenek a szerződések kötelező közokiratba foglalásáért a közjegyzőknek.