Szilárda
0 °C
6 °C

Beiktatták a PSZÁF új elnökét

2004.05.19. 15:49
Tisztogatásról, létszámleépítésről a híresztelésekkel ellentétben nincs szó - közölte Farkas István a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának új elnöke. Szász Károly sokr sikert kívánt utódának.
A kormány nem vár sem többet, sem kevesebbet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársaitól, mint hogy szakszerűen, törvényesen és pártatlanul, köztisztviselőhöz méltóan végezzék feladatukat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter Farkas Istvánnak, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöki tisztségébe való beiktatásakor.

Folyamatosság

A Felügyeleti Tanács új elnöke rövid beszédében hangsúlyozta, a legfontosabb a folyamatosság, a megkezdett munkákat folytatják. "Tisztogatásról, létszámleépítésről a híresztelésekkel ellentétben nincs szó" - mondta, hozzátéve, hogy személycserékre, mint bármely más szervezetnél sor kerülhet, ez azonban nem azonos a tisztogatással.

A pénzügyminiszter a beiktatást követően újságíróknak megerősítette, hogy Mátrai Miklós családi okok miatt nem vállalta el a főigazgatói posztot.

A miniszter az eddigi eredményeket elismerve kiemelte, a felügyelet feladata és felelőssége nem változott, csupán az irányítás, ami személyi változásokkal jár. "A politikának semmilyen vonatkozásban nincs szerepe a felügyeletnél, aki politikai megfontolásokat kíván belevonni a felügyeleti munkába, küldjék hozzám" - mondta Draskovics Tibor.

Lekerülhet a címlapról

A miniszter kifejezte azon reményét, hogy a változások javára válnak a felügyeletnek és a betéteseknek. "Bízom abban, hogy a felügyelet néhány hónapon belül lekerülhet az újságok címoldaláról, nem történik semmi olyasmi, ami borzolná a betétesek kedélyét". Nem jó, ha politikai támadásoknak van kitéve egy felügyeleti vezető, de az is szükséges, hogy ő maga tartózkodjon a politikai megnyilvánulásoktól.

A kormány azt várja, hogy a felügyelet, építve az eddigi eredményekre, nagyobb hatékonysággal garantálja, hogy a bankok, biztosítók és brókercégek ügyfeleinek nem kell a normál üzleti kockázattól nagyobb kockázatot elviselniük - tette hozzá.

A törvény módosításának célja nem az volt, hogy olcsóbban működjön a szervezet, hanem hogy eredményesebben tudja a betétesek érdekeit védeni - reagált a miniszter arra az újságírói kérdésre, mennyiben szolgálja az átszervezés a költséghatékonyságot. A Felügyeleti Tanács elnöke és tagjai ugyanakkor lényegesen kisebb javadalmazásban részesülnek, mint a korábbi vezetők, jövedelmük 60, illetve 20-25 százaléka a korábbi elnökének - mondta Draskovics Tibor.

Szász sok sikert kíván

Szász Károly, a PSZÁF távozó elnöke úgy vélekedett, szakmai pályafutása talán legszebb négy évét töltötte a szervezetnél. Büszke arra, hogy a felügyelet elnöke lehetett, s arra is, hogy a PSZÁF átadásakor az itthoni és a nemzetközi szakmai világban is elismertségnek örvend.

A miniszter szavaira reagálva azt mondta, mindenkinek jogában áll egy szervezetet átalakítani és hatékonyabbá tenni, de a vonatkozó jogszabály előkészítése nem felelt meg a szükséges egyeztetési és transzparancia követelményeknek. A távozó elnök szerint a döntések nem egyszemélyben, hanem testületileg születtek, s mindig konszenzusra törekedtek.

"Nem saját akaratából került a PSZÁF az újságok címoldalára" - mondta Szász. A távozó elnök azt mondta, hogy két évvel ezelőtt, a korábbi pénzügyminiszternél tett látogatása során kapott arra vonatkozó figyelmeztetést, hogy a lapokba kerülhet, ha nem mond le. Szász Károly sok sikert kívánt utódjának.