Vilhelmina
11 °C
28 °C

Válságtól óv a PSZÁF

2006.09.12. 08:29
A csökkenő hozamok, a korlátozott befektetési lehetőségek, és egy esetleges tőkekivonás bizalmi válságot indíthat a hazai ingatlanbefektetési alapoknál. Erre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) figyelmeztet; a felügyelet szerint a befektetők nincsenek tisztában a kockázatokkal.

Gyakorlatilag négy éve számítanak slágerterméknek az ingatlanbefektetési jegyek. A hazai kisbefektetők hónapról-hónapra több tízmilliárd forintnyi friss tőkét pumpálnak ebbe az alaptípusba, idén augusztusban - a kamatadó kikerülése miatti nagy hajrában - egy hónap alatt 114 milliárd forint új befektetés érkezett.

A kisbefektetők a likviditási és az ingatlanalapokat tartják a legkevésbé kockázatosnak. Mint mondják, a jegyek nettó eszközértéke e két típusban mutatja a legkisebb volatilitást.

A hazai és a regionális ingatlanbefektetések lehetőségei erősen korlátozottak, a felügyelet véleménye szerint az alapok portfóliójának ingatlan feltöltöttsége aligha tud érdemben elmozdulni a jelenlegi 44 százalékos átlagos szintről. Ez azt jelenti, hogy az elnevezéssel ellentétben az ingatlanalapok legalább fele részben pénzpiaci instrumentumokban tartja a befektetők vagyonát.