Hermina
16 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

A PSZÁF vizsgálja az OTP elleni támadást

2008.10.10. 07:59
A PSZÁF nyomoz az OTP részvényárfolyamát csütörtök délután bedöntő spekulációs művelet ügyében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, figyelembe véve a kötés nagyságát, időpontját és az előző időszakhoz képest jelentősen eltérő árát, jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően, haladéktalanul piacfelügyeleti vizsgálatot indított. A piacfelügyeleti eljárás arra irányul, hogy a jelzett részvényeladási megbízásokkal kapcsolatosan megvalósultak-e a tőkepiacról szóló 2001.évi CXX. törvényben meghatározott piacbefolyásolás, árfolyam manipulálás elemei &ndahs; jelentette be a PSZÁF. A közlemény szerint a tények teljes körű feltárása érdekében szükség szerint felveszik a kapcsolatot az Európai Unió társfelügyeleteivel is.

A PSZÁF rögzíti: csütörtökön, az október 09.-i kereskedési nap záró szakaszához közel (16.35-kor) az OTP részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdén való kereskedését felfüggesztették. Az OTP részvények ára az ezt megelőző szakaszban 4500-4900 forintos sávban mozgott, azonban a jelzett időpontban az aznapi forgalom 10 %-ának megfelelő, 3855 forint árfolyamú eladási ajánlat megkötése következtében az OTP részvények árfolyama 14,33 százalékot esett, ami megsértette az árfolyamváltozás limitjét.

Mint arról az Index beszámolt, a tőzsdezárás előtt egy nagy tételű, 300 000 darabos eladási megbízást regisztráltak a tőzsdén, információink szerint az eladó "ár nem számít" alapon öntötte a piacra a részvényeket. Ez vezetett az árfolyamzuhanáshoz. A művelet mögött a piaci szereplők egyértelműen spekulációs támadást sejtenek, többen azt is tudni vélik, személy szerint melyik alapkezelő állhat e mögött, egy Greg Coffey nevű ausztrál brókerre gyanakodnak. A művelet lényege, hogy a most kiöntött részvénymennyiséget csak kölcsön kérték, és a nagy mennyiségű eladási megbízással lenyomott áron akarnak vásárolni, így a részvények visszaadásakor realizálható az árfolyameséssel elért haszon.

Veres János péntek reggel a napkeltében azt mondta, a PSZÁF vizsgálata rövid lesz, napokon belül lezárulhat, máris felvették a kapcsolatot az angol társszervekkel. (Információink szerint a megbízás a Morgan Stanley londoni központjából érkezett, ők azonban ugyancsak egy utasítást hajtottak végre, mint a részvények letétesei.)

Veres hangsúlyozta: az OTP helyzete stabil, ebben senkinek nincs oka kételkedni. Cáfolta ugyanakkor azokat a feltehetőleg szintén a bank gyengítése érdekében terjesztett pletykákat, miszerint államosítanák a bankot, vagy legalábbis az állam beszállna az OTP-be: mint mondta, bár több példát láttunk erre az elmúlt hetekben az EU-ban és az USA-ban is, azokban az esetekben megingott tőkehelyzetű bankokról volt szó, az OTP esetében semmi nem indokolja az állami beavatkozást.