György
14 °C
24 °C

A Mol partnerséget kínál a Petromnak

2004.04.16. 13:37
A Mol Rt. kivásárlás helyett - tekintettel többek közt a földrajzi közelségre, az egymást kiegészítő érdekeltségekre - stratégiai együttműködést javasol román szektortársa, a Petrom számára.
A magyar társaság szerint a két fél közötti erős partnerség létrehozása mindkét cég számára értékes alternatívát jelent, szemben a jelenlegi privatizációs menetrenddel, amely legértékesebb román társaság fölötti teljes ellenőrzés eladását eredményezné - közölte a magyar olajcég.

Új menetrend

A Mol által felvázolt lehetséges menetrend szerint a Petrom kiterjedt beruházási programjának finanszírozása érdekében első lépésként jelentős tőkeemelésre kerülhetne sor a román társaságban. Később a partnerség elfogadtatásának erősítésére a két cég kölcsönös tulajdonosi viszonyt alakítana ki, s erős integrációt hoznának létre a Petrom és a Mol Románia között a Petrom piaci pozíciójának támogatására és a párhuzamos működések elkerülésére.

A menetrend utolsó eleme lenne a 33,34 százalékos Petrom-részesedés valós értékének megfizetése a román kormány számára most vagy egy későbbi időpontban a román kormány tetszése szerint.

Emiatt a MOL az egyszerű, egyoldalú kivásárlás helyett a fenti, kiegyensúlyozottabb tranzakciót javasolja, a kereszttulajdonlást is lehetővé téve. Ez azt jelenti, hogy felajánlja román partnereinek a részvételt a MOL Csoportban. Ez erős kölcsönös egymásra utaltságot eredményezne az együttműködő felek között, lehetővé téve egy autonóm stratégia kialakítását csoport szinten, illetve a függetlenség fenntartását fontos területeken, vállalati szinten.

Elfogadhatóbb

A Mol meggyőződése, hogy ez a kereszttulajdonlást is magában foglaló, kiegyensúlyozott struktúrát a nyilvánosság sokkal inkább elfogadná, mint a jelenlegi privatizációs menetrendet, amely a Petrom kizárólag külföldi cégek általi felvásárlását részesíti előnyben.

Amennyiben viszont a román kormány kizárja a közvetlen tárgyalások lehetőségét, a Mol továbbra is megfontolja az ajánlattételt a jelenlegi privatizációs folyamatban, ám olyan formában, amely jobban megfelel a javaslatban leírt struktúrának.