Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Új euródátumot vár a Pénzügykutató

2006.04.03. 14:54
A választások után elkerülhetetlen a költségvetési kiigazítás, és a pártoknak meg kell próbálniuk elfeledtetni a választási ígéreteiket. Ha a hatalomra jutó pártok nem fognak felelősen kormányozni, a forint árfolyamának gyors romlása és pánikszerű tőkemenekülés lehet az eredmény.
Noha 2002 és 2005 között a bruttó hazai termék (GDP) csak 17 százalékkal - az előző parlamenti ciklusénál nagyjából 4 százalékponttal lassabban - nőtt, a magyar gazdaság növekedése így is kiemelkedett az OECD-országok tízszázalékos átlagából - értékelték a reálgazdaság teljesítményét a Pénzügykutató Rt. munkatársai. A cég hétfőn ismertette a magyar gazdaság 2002 óta eltelt időszakáról szóló tanulmányt, amely az idei gazdasági folyamatokra vonatkozó prognózist is tartalmaz.

Kiigazítás kell a választás után

A kutatóintézetek és piaci elemzők többségéhez hasonlóan a Pénzügykutató is arra számít, hogy ha felelős kormány alakul, tevékenységét gazdaságpolitikai kiigazítással kell kezdenie. Új 2006-os költségvetést nem indokolt készíteni, de rövid távon radikális lépések szükségesek, míg a választási ígéreteket a politikusoknak meg kell próbálniuk elfeledtetni a választókkal.

Lengyel László, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója szerint a legnehezebb a 14. havi nyugdíjról és a társadalombiztosítás járulék 10 százalékpontos csökkentéséről szóló ígéret elfeledtetése lesz. A politikusoknak azonban ezt meg kell lépniük, mondta Lengyel, példaként említve, hogy már a 13. havi, részletekben bevezetett nyugdíjat is nehezen bírja finanszírozni a költségvetés.

Ha nem a kiigazításról, hanem az ígéretek valóra váltásáról szól az első néhány hónap, akkor gyors forintromlás, pánikszerű tőkemenekülés, kamatemelés, felpörgő infláció és lassuló gazsdasági növekedés következik - mondta Petschnig Mária Zita munkatárs. Normál esetben ugyanakkor a gazdaság növekedése a tavalyinál nagyobb, 4,5 százalékos lehet a Pénzügykutató előrejelzése szerint, miközben az államháztartás hiánya a GDP 6,3 százalékáig nőhet.

Hiányzik az akarat a reformokhoz

A tanulmány készítői arra számítanak, hogy az új kormány új euróbevezetési dátumot fogalmaz meg. A pénzügykutatósok szerint legkorábban 2012-ben vezethetjük be a közös uniós pénzt.

Komoly problémát jelent a szakértők szerint, hogy egyszerre kellene rövid távon jelentős megtakarítást elérő kiigazítást, valamint hosszabb távon ható reformot elkezdeni, márpedig utóbbi első körben általában növeli a kiadásokat - hívta fel a figyelmet Antal László, a Pénzügykutató szakértője, aki legalább 900 milliárd forintos kiigazítást tart szükségesnek. A helyzetet szerinte súlyosbítja, hogy a szükséges reformról nemcsak a pártok között, de még egyes pártokon belül sincs megállapodás.

A külkerhiány nőhet

Az előrejelzés szerint a beruházások a tavalyinál gyorsabban, 7,5 százalékkal bővülnek 2006-ban, a háztartások fogyasztása pedig 3,6 százalékkal nő, szemben az előző évi 2,2 százalékkal - mondta Petschnig Mária Zita. Mind a kivitel, mind a behozatal várhatóan 12 százalékkal emelkedik az idén, a külkereskedelmi mérleg hiánya 3,2 milliárd euró, a fizetési mérlegé 7,6 milliárd euró lehet, az infláció 2 százalékra rúghat.

A jegybanki irányadó kamatot az év végére a jelenlegi 6 százalékra várja az intézet. Az euró december végén várhatóan 260 forintot ér majd. A Pénzügykutató Rt. szerint nem meglepő, hogy a jegybank a forint elmúlt hetekben tapasztalt közel 4 százalékos gyengülésére nem válaszol kamatemeléssel, mivel az MNB tavaly óta nem tűz ki árfolyamcélt.