Szilvia
5 °C
16 °C

Nem értik egymást a pénzügyminiszterek

2008.04.14. 12:08
Legyen céldátum az euró bevezetésére – javasolta Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetõje. Veres János pénzügyminiszter szerint az ellenzéki pártnak elõbb bizonyítania kellene együttmûködési szándékát és konkrétumokat mondani programjáról.

Egy tapodtat sem léptünk elõre az együttmûködés útján, a teendõket illetõen, mintha megrekedtünk volna ott, ahol már néhány évvel ezelõtt is voltunk - ez volt az ember érzése, amikor hallgatta a jelenlegi és egykori pénzügyminisztereket egy mai csúcskonferencián. A Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG gazdaságkutató intézet rendezvényén Veres János hivatalban levõ, Draskovics Tibor elõzõ, és Varga Mihály, a Fidesz-kormány egykori pénzügyminisztere elbeszéltek egymás mellett és ugyanazokat a mondatokat ismételgették, amelyeket már megszokhattunk tõlük az elmúlt egy-két esztendõben.

Legyen céldátum!

Az egyetlen újdonság talán, hogy Varga Mihály azt javasolta: a politikai térfél két oldalán levõ pártok egyezzenek meg az euró bevezetésének idõpontjában, és abból már visszafejthetõk a szükséges intézkedések. Erre Veres János úgy reagált, hogy a Fidesz együttmûködési szándékát elõbb a parlament elõtt levõ (egyébként már decemberben benyújtott) közpénzügyi csomag ügyében bizonyítsa, és ha ott sikerül megállapodniuk, akkor térhetnek rá az euró bevezetésének idõpontjára.

Varga elismételte, hogy az Erõs Magyarország nevezetû program mutatja meg, mit is akar a Fidesz. Legelõször a hitelesség visszaállítására van szükség, ezt pedig nem lehet ugyanazokkal az emberekkel elérni, akik eddig rossz helyzetbe navigálták az országot, hangsúlyozta ki, utalva Gyurcsány Ferenc, Veres János és Kóka János szerepére. Második a sorban a költségvetési konszolidáció, azután a gazdaságfejlesztéssel és kiadáscsökkenéssel kombinált kiadáscsökkenés következhet, majd pedig az euró átvétele – Varga Mihály sorrendje szerint.

Veres és Draskovics megragadta az alkalmat, hogy kihangsúlyozza: ezek szerint a Fidesz is az újraelosztási szint levitelét támogatja, ám ha így van, akkor konkrétumokat is mondjon (nyugdíjügyek, szociális juttatások, egészségügy, stb.), hogyan képzeli ezt el. A kiadási szint csökkentése kényes politikai kérdés, ismerte el Veres, ám úgy nem megy, hogy a legnagyobb ellenzéki erõ nem ismerteti meg a választókkal és a piacokkal elképzeléseit. Varga erre a mostani és az elõzõ kabinet ballépéseit említette fel (kiadási plafonokat nem vezettek be, visszacsinálták a virtuális egyéni számlás rendszert az állami nyugdíjpillérben.)

Vita a konvergenciáról

Már a jelenlegi helyzet, pontosabban a kormány eddigi erõfeszítéseinek megítélésében is éles ellentét rajzolódott ki a két oldalt képviselõ fõ pénzügyérek között. Varga szerint az eddigi politika kudarcát jól jelzi, hogy a gazdasági növekedés tavaly 1 százalék közelébe lassult le, a konvergenciaprogram számai pedig a költségvetési hiány kivételével rosszabbak az eredeti programban jelzetteknél. Veres szerint nem így van, a piacok és a nemzetközi intézmények igenis elismeréssel szólnak az eddigi teljesítményrõl. Vitatta Varga azon megállapítását, mely szerint Magyarország ma Európa "beteg embere". Veres a folyó fizetési mérleg deficitjét és az inflációt hozta fel állítása alátámasztására, mert például ezekben a mutatókban nem mi kullogunk a sor végén az EU-ban.

Varga szerint nem az a kérdés, hogy mi lesz, hanem hogy addig mi lesz. Vagyis hogy érdemi lépések nélkül kidobhatjuk ezt a két évet. Erre Draskovics felhozta, hogy a kormány elõtt számos javaslat, tervezet van, például az, hogy a rokkantnyugdíjazási rendszerbe bele akarnak nyúlni, vagy, hogy elektronikus formában is hozzáférhetõvé akarják tenni a fizetési meghagyásokat. Amikor pedig ezek a parlament elé kerülnek, akkor várják a Fidesz támogatását, javaslatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?