Szilárda
-4 °C
3 °C

Kockázatosabb hitelekkel versenyeznek a bankok

2008.04.15. 12:39
Az elmúlt egy évre az jellemző a monetáris tanács értékelése szerint, hogy a hazai pénzügyi rendszer új kockázatokkal szembesül, ami növeli sebezhetőségét, ugyanakkor a magyar intézményrendszer tőkeerős külföldi tulajdonosi háttere, valamint csökkenő, de még mindig megfelelő jövedelmezősége erős sokktűrő-képességet biztosít - ez a fő mondanivalója az MNB most kiadott pénzügyi stabilitási jelentésének.

A pénzügyi rendszer működési környezetében megjelenő növekvő kockázatok főként a 2007 nyarán, az Egyesült Államok jelzáloghitel-piacán kirobbant válság globális pénzügyi piacokon való tovaterjedéséhez köthetők. Az elhúzódó pénzügyi turbulencia miatt tartósan csökkent a globális kockázatvállalási hajlandóság, ami a korábbi években történelmileg alacsony szintre esett kockázati felárak jelentős növekedéséhez vezetett. (Azaz míg korábban a befektetők hajlandóak voltak önmagában kockázatosabbnak ítélt eszközökben, pl. bizonytalanabb devizákban tartani a pénzüket, mára ennek árát is megkérik, például a magasabb kamatokban.)

A pénzügyi piacokon megfigyelhető bizonytalanság tartósan fennmaradhat, mivel a közvetlen és áttételes hitelpiaci kitettségek, illetve a veszteségek mértéke és pénzügyi rendszeren belüli eloszlása továbbra sem ismert teljes körűen.

A pénzpiaci turbulencia széleskörű hatásai a piacok magas fokú integrációja miatt megjelennek Magyarországon is. A globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése miatt megemelkedett a forinteszközökkel szemben elvárt hozam és romlott a hazai pénzügyi rendszer likviditása: erre utalnak az állampapírpiac működésének jelenleg is fennálló zavarai, valamint a bankrendszer külföldi forrásainak rövidülése és drágulása. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy szükség lenne az állampapírpiac működési hatékonyságának, valamint a bankok likviditásmenedzsmentjének további fejlesztésére.

Egy korszak lezárul, vége a Kánaánnak

A ma megjelent pénzügyi stabilitási jelentéssel kapcsolatban Önök is kérdezhetik az MNB szakértőit laptársunk, a Portfolio.hu fórumán.

A fiskális kiigazítás miatt a fenntarthatósági kockázatok csökkentek, de a hazai gazdasági növekedés alacsony maradhat. A pénzügyi fertőzés (vagyis hogy más pénzügyi piacokon kialakult válságtünetek, turbulencia átterjed más ország pénz- és tőkepiacára) hatására emelkedő hitelköltségek és a csökkenő hitelkínálat miatt lassulhat Európa gazdasága. A fő európai exportpiacok ezzel összefüggő csökkenő kereslete negatívan érintheti Magyarország gazdaságának teljesítményét. Emellett a gazdaság potenciális növekedését kedvezőtlenül befolyásolja a hazai vállalatok gyenge beruházási aktivitása, illetve a munkaerő-piaci feltételek romlása.

A kedvezőtlen makrogazdasági környezetben a hazai pénzügyi rendszer a korábbinál kockázatosabb új termékek bevezetésével, illetve a háztartási hitelezési feltételek enyhítésével versenyez.

A lakosság jövedelemarányos törlesztési terhe folyamatosan növekszik. A Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével együtt közös ajánlás formájában felhívta a figyelmet a devizahitelezés, azon belül főként a magasabb árfolyamingadozást mutató japán jen alapú hitelezés többletkockázataira, valamint azok kezelésére szolgáló prudenciális eszközökre. Ezen ajánlások betartása a pénzügyi rendszer egésze szempontjából fontos érdek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!