Valér
4 °C
8 °C

A cégek közel felét érinti a gazdasági bűnözés

2003.10.07. 16:22
A PricewaterhouseCoopers 2003-as Globális Gazdasági Bűnözés Felmérése szerint a gazdasági bűnözés továbbra is jelentős veszélyt jelent: a magyarországi válaszadók 39 százaléka számolt be az elmúlt két évben történt jelentős gazdasági bűncselekményekről, ami majdnem 10 százalékos emelkedést jelent a 2001. évi adatokhoz képest.
Ez az adat meghaladja a nyugat-európai értéket (34 százalék) és a világ többi részéét is, beleértve Közép- és Kelet-Európát (37 százalék). A magyarországi kutatás során több mint 100 vezető vállalatnál készültek felsővezetői interjúk.

Hűtlen kezelés

A leggyakrabban említett bűncselekmény a vagyontárgyak hűtlen kezelése, amely egyben a legkönnyebben felismerhető bűntett is, hiszen az áldozatok 51százalék-a nevezte meg, mint az őket ért csalás egyikét.

Roger Stanley, a PricewaterhouseCoopers regionális csoportvezetője kiemelte: "A válaszadók megdöbbentően magas arányban, 58 százalékban említették legfőbb problémaként a korrupciót és a megvesztegetést, miközben a válaszadóknak mindössze 14 százaléka számolt be arról, hogy ilyen bűncselekmény áldozata, illetve részese volt."

Kétmillió dollár vállalatonként

A gazdasági bűncselekmények egy vállalatra eső költsége világszerte 2,2 millió USD volt. Magyarországon a megkérdezett vállalatok 7 százalékát érte 1 millió USD-nál nagyobb veszteség. A felmérésből kiderül, hogy a valamilyen gazdasági bűncselekményről beszámoló válaszadók 30 százaléka vált ipari kémkedés szenvedő alanyává, amely szintén magasabb a globális átlagnál.

A válaszadók több mint fele jelentené a cégvezetésnek, ha bűncselekményre utaló jelet észlelne. A vállalatok mindössze 7 százaléka biztosít azonban specifikus, csalással kapcsolatos képzést a vezetőség részére.

A vállalatok számára a gazdasági bűncselekmények tényleges pénzügyi veszteségeinél gyakran még súlyosabb következményeket okozhatnak az úgynevezett járulékos károk. Ilyenek lehetnek például az alkalmazotti morálban és az üzleti kapcsolatokban bekövetkező negatív változások.

Kevesen hoznak megelőző intézkedéseket

A válaszadók 41 százaléka számít arra, hogy a gazdasági bűncselekmények kockázata a következő években csökkenni fog. Továbbra is kevés olyan vállalat van azonban, amely megelőző intézkedéseket hoz az ilyen bűncselekmények ellen.

A megelőzés hatásosabb, mint az utókezelés - a felmérés statisztikái azt mutatják, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol megbízható rendszert vezettek be a csalások kockázatának csökkentésére, kevesebb alkalommal történt ilyen bűncselekmény. A gazdasági bűnözés jelenleg és a jövőben is jelentős és költséges probléma lesz, amelyet azonban hatékony ellenőrző mechanizmusokkal, megelőzéssel, elrettentéssel és határozott fellépéssel lehet megakadályozni.