Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kis előrelépést jelentenek az adóváltozások

2005.10.25. 13:53
Kritikusan fogadták az PriceWaterhouseCoopers szakértői a jövő évre vonatkozó adószabályok tervezetét. A törvénycsomag, amelynek módosítóiról hétfőn szavazott az országgyűlés "a nagy célokat kis lépésekkel valósítaná meg" Erdős Gabriella PwC-cégtárs szerint. Az új adószabályok csak kissé javítják a versenyképességet, inkább az életszínvonal emelkedését segítik.
A jövő év elején hatályba lépő adóváltozásokról rendezett konferenciát a pénzügyminiszter és a tárca munkatársainak részvételével kedden a PriceWaterhouseCoopers. A tanácsadó cég az év elején újabb tanácskozást tart, ahol szakértőik már az új szabályozókkal kapcsolatos tapasztalataikról fognak beszámolni - mondta Erdős Gabriella.

Bizonytalan előre-, gyors visszalépés

Noha a törvénycsomag módosító javaslataitról - és így a végleges törvénytervezetről - csak hétfőn este döntött az országgyűlés, így minden részletet még nem ismertek a szakértők, a törvénycsomagról összességében kritikus véleményt fogalmaztak meg. Elsősorban azért, mert a tervezett változások szerint a jövő évben csak kis előrelépést jelentenek a versenyképesség fokozásában és az életszínvonal javításában.

Elsősorban azt emelték ki, hogy az áfa felső kulcsának - már elfogadott - csökkentése elsősorban közérzetjavító, életszínvonal-növelő intézkedése. Ugyanakkor az áfamentes tevékenységet folytató cégek - például bankok - kivételével nincs érdemi és közvetlen versenyélénkítő hatása. Várhatók viszont kisebb kedvező áfaváltozások is, például az uniós joggal ütköző áfaarányosítási szabályok megszüntetése, amelyek eredményeképpen a támogatásokból finanszírozott beszerzések után is levonható lesz a forgalmi adó.

Szintén nem szolgálja a versenyképesség javítását, hogy érdemben nem módosultak a legnagyobb problémát jelentő, a PwC szerint "a magyar versenyképességet leginkább aláásó" iparűzési adóval kapcsolatos szabályok. Az, hogy az iparűzési adó teljes összege levonható a társasági adó alapjából, csak egy szimbolikus lépés, egy olyan felszíni megoldás, amelynél több addig nem is várható, amíg a teljes önkormányzati finanszírozási rendszer nem változik alapjaiban.

Újra kell tanulni, mit érdemes adni

A kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácson született megállapodás értelmében az eredeti terveihez képest is módosítva változtatta meg a munkáltató által adható természetbeni juttatásokról szóló szabályozókat. Emiatt a PwC munkatársai szerint a cégeknek "újra kell tanulniuk, mit érdemes adni, és mit nem".

Ami biztos, szűkül az adókedvezményes juttatások köre - például az iskolarendszerű képzés, így egyebek mellett a munkahelyi nyelvoktatás kikerül az adómentes juttatások közül -, más esetekben a járulékterhek növekednek jelentősen. A részvényopcióra vonatkozó szabályok például úgy változnak, hogy 100 egységnyi jövedelemből körülbelül 20 marad a munkavállalónál.